Restauracje pomogą potrzebującym?
Studenci Szkoły Głównej Handlowej w ramach projektu „FEED Them Up” nakłaniają stołecznych restauratorów do przekazywania nadmiaru żywności na cele charytatywne. O akcji w Polskim Radiu 24 mówili Joanna Bogdanowicz i Marcin Pietrowski, pomysłodawcy inicjatywy.
2016-03-05, 11:02
Posłuchaj
Jak podkreślała na naszej antenie Joanna Bogdanowicz, idea akcji „FEED Them Up” jest niezwykle prosta. – Nakłaniamy restauracje do oddawania organizacjom charytatywnym żywności, która i tak zostałaby zmarnowana – wskazywała. – Chodzi zarówno o gotowe posiłki, jak i nieprzetworzone artykuły, takie jak np. kasza – dodawała pomysłodawczyni projektu.
– Na razie działamy w Warszawie, ale w przyszłości planujemy rozszerzyć naszą działalność nie tylko na całą Polską, ale także kraje europejskie – mówił z kolei w Polskim Radiu 24 Marcin Pietrowski. – Już odezwał się do nas restaurator z Gdańska – zdradził na naszej antenie.
Marcin Pietrowski w Polskim Radiu 24 przypominał również, że od 2013 roku za darowiznę żywności nie płaci się VAT-u i restauratorzy nie muszą obawiać się nałożenia dodatkowego podatku w związku z przekazywaniem jedzenia.
Więcej w całej rozmowie.
Polskie Radio 24/mp