Wigilia i Święta od kuchni
Trudno wyobrazić sobie spotkanie przy świątecznym stole bez tradycyjnych, polskich potraw – karpia, barszczu z uszkami, grzybowej, pierogów, kutii. Skąd się wzięły te świąteczne zwyczaje kulinarne?
2013-12-16, 17:18
Posłuchaj
Choć oficjalna nauka kościoła nie zakazuje spożywania potraw mięsnych w wigilię, tradycja jest wciąż żywa i na Polskich stołach pojawia się dwanaście postnych potraw. W przeszłości jednak, zarówno w Polsce, jak i w innych krajach podawano nie tylko ryby.
- Jeszcze dwieście lat temu jadano bobry i wydry jako zwierzęta wodne. We Francji - czarne ptaki, czyli rodzaj kaczki. W Hiszpanii, w głębi kraju - podroby, ponieważ trudno było tam przewieźć ryby. Na dawnych polskich wigiliach głównymi rybami wcale nie były karpie. Było dużo potraw z lina, sandacza, szczupaka, jesiotra, karasia. Słynęliśmy z tego na cały świat i wszyscy cudzoziemcy uważali, że dwie rzeczy przyrządzamy genialnie - dania z ryb i sosy – podkreślała w PR24 Hanna Szymanderska, autorka wielu książek kucharskich.
Choć pewne potrawy można znaleźć na każdym świątecznym stole, to każda rodzina ma swoje własne zwyczaje dotyczące wigilijnego menu. Tradycje kulinarne zmieniają się także w zależności od regionu.
- Teraz polska podzieliła się na regiony gdzie jest czerwony barszcz, zupa rybna i zupa grzybowa, ale zup przyrządzano naprawdę dużo. Na Podkarpaciu była fasolowa ze śliwkami suszonymi, na Rzeszowszczyźnie - orzechowa, na Kresach - migdałowa, były też różne rodzaje kapuśniaków – powiedziała Hanna Szymanderska.
REKLAMA
PR24 / Anna Mikołajewska
REKLAMA