Ludzie gospodarki: Agnieszka Kręglicka

Restauratorka, krytyk kulinarny, autorka felietonów, programów telewizyjnych i książek o dobrym gotowaniu. Wraz z bratem Marcinem prowadzi 6 restauracji z kuchnią włoską, francuską, polską, hiszpańską, grecką i meksykańską. Agnieszka Kręglicka opowiadała w Polskim Radiu 24, jak osiągnęła sukces w gastronomii.

2015-03-29, 16:12

Ludzie gospodarki: Agnieszka Kręglicka
Agnieszka Kręglicka, restauratorka, krytyk kulinarny, autorka książek, felietonów i programów kulinarnych, działaczka ruchu Slow Food/fot.Jola Lipka

Posłuchaj

29.03.15 Agnieszka Kręglicka: „Kuchnia to magia i sztuka (…)”.
+
Dodaj do playlisty

– Od samego początku złapałam bakcyla przyjmowania gości. To bardzo przyjemne i satysfakcjonujące, kiedy twoi klienci są zadowoleni. Samą kuchnią zaczęłam interesować się dużo później, kiedy zauważyłam, ile to znaczy, gdy przynosi się dobre jedzenie do stołu – mówiła o swoich początkach kariery Agnieszka Kręglicka.

Jej życiowa przygoda z kuchnią zaczęła się 26 lat temu. Jej brat otworzył wtedy swoją pierwszą restaurację. Niechybnie do interesu dołączyła jego siostra – młoda studentka socjologii.

– Wszystko robiliśmy zdając się na intuicję. Próbowaliśmy przyjmować gości w naszej restauracji tak, jak nauczeni byliśmy w domu. Wówczas entuzjazm, uczciwość i zaangażowanie były wystarczające do tego, by błyskawicznie odnieść sukces – powiedziała gość Polskiego Radia 24.

Nie zawsze jednak było kolorowo. Jak wskazuje Agnieszka Kręglicka, w branży gastronomicznej konkurencja jest bardzo duża, pracuje się przez okrągły rok, a o wolnych weekendach można tylko pomarzyć.

– Nie da się prowadzić tego biznesu tak, żeby on hulał zawsze. Trzeba cały czas być w gotowości do zmiany i wprowadzania nowości. Oczywiście uczyliśmy się na swoich błędach i nie raz zapłaciliśmy frycowe – podkreślała restauratorka.

Rozmowę z Agnieszką Kręglicką przeprowadziła Karolina Mózgowiec.

Polskie Radio 24/dds

Polecane

Wróć do strony głównej