Ludzie gospodarki: Agnieszka Kręglicka
Restauratorka, krytyk kulinarny, autorka felietonów, programów telewizyjnych i książek o dobrym gotowaniu. Wraz z bratem Marcinem prowadzi 6 restauracji z kuchnią włoską, francuską, polską, hiszpańską, grecką i meksykańską. Agnieszka Kręglicka opowiadała w Polskim Radiu 24, jak osiągnęła sukces w gastronomii.
2015-03-29, 16:12
Posłuchaj
– Od samego początku złapałam bakcyla przyjmowania gości. To bardzo przyjemne i satysfakcjonujące, kiedy twoi klienci są zadowoleni. Samą kuchnią zaczęłam interesować się dużo później, kiedy zauważyłam, ile to znaczy, gdy przynosi się dobre jedzenie do stołu – mówiła o swoich początkach kariery Agnieszka Kręglicka.
Jej życiowa przygoda z kuchnią zaczęła się 26 lat temu. Jej brat otworzył wtedy swoją pierwszą restaurację. Niechybnie do interesu dołączyła jego siostra – młoda studentka socjologii.
– Wszystko robiliśmy zdając się na intuicję. Próbowaliśmy przyjmować gości w naszej restauracji tak, jak nauczeni byliśmy w domu. Wówczas entuzjazm, uczciwość i zaangażowanie były wystarczające do tego, by błyskawicznie odnieść sukces – powiedziała gość Polskiego Radia 24.
Nie zawsze jednak było kolorowo. Jak wskazuje Agnieszka Kręglicka, w branży gastronomicznej konkurencja jest bardzo duża, pracuje się przez okrągły rok, a o wolnych weekendach można tylko pomarzyć.
– Nie da się prowadzić tego biznesu tak, żeby on hulał zawsze. Trzeba cały czas być w gotowości do zmiany i wprowadzania nowości. Oczywiście uczyliśmy się na swoich błędach i nie raz zapłaciliśmy frycowe – podkreślała restauratorka.
Rozmowę z Agnieszką Kręglicką przeprowadziła Karolina Mózgowiec.
Polskie Radio 24/dds