Ludzie gospodarki: Maciej Duda

Zaczęło się od gospodarstwa rolnego, później była rodzinna firma, a dziś Polski Koncern Mięsny DUDA jest siódmą największą spółką spożywczą notowaną na warszawskiej giełdzie. W Polskim Radiu 24 Maciej Duda opowiedział o historii swojej firmy, problemach z jakimi musiał się zmierzyć, a także o znaczeniu rodzinnych biznesów dla narodowej gospodarki.

2015-04-05, 16:25

Ludzie gospodarki: Maciej Duda
maciej Duada/fot.makton.pl

Posłuchaj

04.04.15 Maciej Duda: „Wejście na giełdę miało bardzo duże znaczenie dla obecnej pozycji rynkowej przedsiębiorstwa (…)”.
+
Dodaj do playlisty

Jak przyznał Maciej Duda początki jego biznesu sięgają lat PRL-u. Rodzinne gospodarstwo rolne wykorzystywało rynki zbytu, które zapewniał poprzedni system ekonomiczny. Jednak kłopoty pojawiły się w momencie zmian ustrojowych na początku lat 90-tych.

– Wtedy zaczęły się problemy związane ze sprzedażą naszych produktów. Pomysłem na optymalizację tego procesu i zwiększenie efektywności była własna ubojnia, która miała zapewniać produkcję na potrzeby rynku lokalnego – przyznał przedsiębiorca.

Dynamiczny rozwój

Z małego zakładu zajmującego się ubojem zwierząt działalność Macieja Dudy w ciągu kilku lat rozrosła się do firmy prowadzącej dodatkowo rozbiór, przetwórstwo i transport produktów mięsnych. Szczególny rozkwit przedsiębiorstwa nastąpił w latach 90-tych.

– Wzrosty produkcji i sprzedaży sięgały wtedy kilkudziesięciu procent rocznie. Wymagało to olbrzymiego zaangażowania, a także uczenia się zasad biznesu w nowych warunkach gospodarczych. Tym bardziej, że rodzice byli prostymi rolnikami. Moje wykształcenie w ówczesnym czasie znajdowało się na poziomie licencjatu z marketingu i zarządzania, więc na nim również ciężko było oprzeć prowadzenie rozwijającego się biznesu. Dlatego mogę powiedzieć, że wielu rzeczy nauczyło mnie życie i praktyka – ocenił Maciej Duda.

Skok na giełdę

W 2002 roku firma PKM DUDA zadebiutowała na warszawskiej giełdzie. Dzisiaj jest notowana na 7. miejscu w rankingu największych przedsiębiorstw w branży mięsnej.

– Jest to bez wątpienia ogromny sukces całego zespołu, dzięki któremu zapracowaliśmy na obecną markę. Przez te wszystkie lata wspólnymi siłami udało zbudować się firmę będącą jednym z liderów w swojej branży – podkreślił rozmówca Polskiego Radia 24.

Polskie Radio 24/db

Polecane

Wróć do strony głównej