Woda mineralna czy kranówka?
Kilka tygodni temu znaleziono toksyczną substancję w butelce z wodą mineralną jednego z producentów. O składzie wód mineralnych, ich jakości, składzie i o tym, czym różnią się od zwykłej kranówki mówiła w programie Czas Na Naukę prof. Lucyna Rajchel z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie.
2016-10-13, 12:14
Posłuchaj
- Kranówkę i wody mineralne różni pochodzenie. Podczas gdy kranówka to głównie wody powierzchniowe, wody butelkowane to wyłącznie wody podziemne, które dostarczają nam bardzo potrzebnych składników mineralnych, które mają działanie fizjologiczno-odżywcze – powiedziała prof. Lucyna Rajchel.
Jak podkreśliła, woda mineralna to woda, która zawiera w jednym litrze co najmniej 1 gram rozpuszczonych składników stałych. Odniosła się także do zliberalizowanych w 1992 roku przepisów i związanym z tym obniżaniem granicy do nawet 0,05 g.
- Na etykiecie nie jest napisane „woda mineralna”, ale „naturalna woda mineralna” w odróżnieniu od sztywnego pojęcia „woda mineralna”, które nie ulega zmianom stosowanym w hydrogeologii – wyjaśniła.
Dodała, że „nasze najlepsze jakościowo wody znajdują się na południu i związane są z obszarami górskimi Sudetów i Karpat”. - Chyba najlepsze wody znajdują się w obszarze Karpat, co związane jest z budową geologiczną tegoż górotworu – podsumowała.
REKLAMA
Więcej w całej rozmowie.
Gospodarzem audycji była Dorota Truszczak.
Polskie Radio 24/pr
_________________
REKLAMA
Data emisji: 13.10.16
Godzina emisji: 11:45
REKLAMA