Na co wracać uwagę przy świątecznych zakupach spożywczych

2016-12-23, 07:00

Na co wracać uwagę przy świątecznych zakupach spożywczych
Zdjęcie ilustracyjne/fot.Glow Images/East News

Jeśli zależy nam, by potrawy świąteczne były zdrowe i bezpieczne, powinniśmy zwracać uwagę na informacje na produktach. O bezpieczeństwie produktów żywnościowych mówili goście audycji Pogotowie konsumenckie Małgorzata Cieloch z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz Grzegorz Chudzik, zastępca Głównego Inspektora Sanitarnego.

Posłuchaj

22.12.2016 Małgorzata Cieloch: świeże produkty, jak ryby i owoce, powinny być jasno oznakowane
+
Dodaj do playlisty

W natłoku zakupów przedświątecznych zazwyczaj nie mamy czasu na czytanie etykiet produktów spożywczych. Według Grzegorza Chudzika to błąd. – Powinniśmy zwracać uwagę na termin przydatności do spożycia i skład, zwłaszcza jeśli jesteśmy uczuleni na niektóre składniki. Istotne są też informacje o warunkach przechowywani – mówił gość Polskiego Radia 24.

Zdaniem Małgorzaty Cieloch, informacje o produkcie są ważne również z powodów ekonomicznych. – Możemy z tych informacji wiele wyczytać, ponieważ w przypadku kupowania ryb mrożonych są obostrzenia prawne dotyczące oznakowania. Jeśli są to ryby w glazurze, to ile jest tej glazury dookoła tej ryby, czyli ile płacimy za rybę, a ile za wodę. – powiedziała Małgorzata Cieloch.

Jak podkreślała rozmówczyni Polskiego Radia 24, najważniejsze jest, by dokonywać zakupów z głową. – Jeżeli chcemy świadomie kupować i na świątecznym stole mieć pasztet z gęsi, to sprawdźmy czy ta gęś rzeczywiście jest w tym pasztecie – stwierdziła Małgorzata Cieloch.

Więcej w całej rozmowie.

Gospodarzem programu była Sylwia Zadrożna.

Polskie Radio 24/kk

Pogotowie Konsumenckie w Polskim radiu 24 - wszystkie audycje 

_____________________ 

Data emisji: 22.12.2016

Godzina emisji: 21.33


Polecane

Wróć do strony głównej