"Kwadratura kultury". Kuchnia chińska - głębia tradycji
Ostatnia aktualizacja:
20.09.2023 13:25
Kuchnię chińską uważa się za "matkę" dla wielu innych narodowych azjatyckich kuchni. Oczywiście, ze względu na wielki obszar Państwa Środka, ma wiele odmian o wyraźnych cechach. Ogólna zasada brzmi: wszystko, co się rusza, nadaje się do spożycia i nic nie może się zmarnować. Gościem Polskiego Radia 24 był Krzysztof Darewicz, sinolog, publicysta, wieloletni korespondent z Chin i Korei, mistrz kuchni chińskiej, edukator kulinarny.
mat. ilustracyjne Foto: Shutterstock / Teow Cek Chuan
Jak wiadomo, kuchnia chińska to pierwsza egzotyczna kuchnia rodem z Azji, która podbiła świat Zachodu. Co zadecydowało o światowym sukcesie tego typu potraw? Jak sposób przyrządzania dań łączy się z chińską filozofią życia? Czy ma odniesienia do praktyk religijnych? Czy istotnie współczesne Chiny mają szansę stać się potęgą zagrażającą światu? Co dowodzi, że tak się nie stanie?
23:07 _PR24_AAC 2023_09_19-23-35-11.mp3 Krzysztof Darewicz o kuchni chińskiej (Polskie Radio 24 / Kwadratura kultury)
Zobacz także:
Zapraszamy do wysłuchania.
* * *
Audycja: Kwadratura kultury
Prowadzący: Monika Małkowska
Gość: Krzysztof Darewicz
Data emisji: 19.09.2023
Godzina: 23.35