Boże Narodzenie na Litwie. Jakie wigilijne potrawy tam dominują?
- Na stołach znajdują się bardzo różne potrawy, nawet członkowie jednej rodziny mogą odbierać wigilię jako absolutnie różne dania, obyczaje, zwyczaje - mówiła w Polskim Radiu 24 Elżbieta Monkiewicz, litewska specjalistka kulinarna.
2021-12-25, 15:13
Tematem audycji były kulinarne tradycje bożonarodzeniowe na Wileńszczyźnie. Specjalistka kulinarna Elżbieta Monkiewicz opowiedziała na antenie Polskiego Radia 24 o tym, jak zróżnicowana jest litewska kuchnia świąteczna.
Jak zaznaczyła, "na stołach znajdują się bardzo różne potrawy". - Nawet członkowie jednej rodziny mogą odbierać wigilię jako absolutnie różne dania, obyczaje, zwyczaje - powiedziała. - Jeśli porozmawiamy z osobami z tej samej rodziny, to mogą one mieć różne wspomnienia - dodała.
Jak oceniała, "kuchnia jest bardzo różna terytorialnie". - W jednym miejscu można robić zupę ze śledzia, a w innym może z kapusty kiszonej - powiedziała. - W jeszcze innym miejscu nie robi się żadnych gorących dań - zaznaczyła. Podkreśliła, że istnieją "potrawy charakterystyczne dla danego regionu".
O tajnikach litewskiej kuchni świątecznej i rodzinnych tradycjach wigilijnych Elżbiety Monkiewicz więcej w zapisie audycji.
REKLAMA
***
Posłuchaj
Audycja: "Temat dnia/ Gość PR24"
Prowadzący: Kamil Zalewski
Goście: Elżbieta Monkiewicz, litewska specjalistka kulinarna
REKLAMA
Data emisji: 25.12.2021
Godzina emisji: 14.30
jb
Polecane
REKLAMA