Andrzej Gantner: trudności w dostępie do energii będą kreowały kryzys żywnościowy na świecie
- Bez prądu, gazu, węgla nie da się po prostu wyprodukować żywności w taki sposób, żeby można było zaopatrzyć cały kraj. Żeby przetworzyć żywność również potrzebujemy energii - mówił w Polskim Radiu 24 Andrzej Gantner (Federacja Producentów Żywności).
2022-07-10, 17:14
- Zboże, które wjeżdża do Polski z Ukrainy będzie sprzedawane w Afryce i na Bliskim Wschodzie; my mamy w Polsce polską żywność, polskie zboże; będziemy zabezpieczać polską wieś i polskiego rolnika - powiedział w sobotę w Myśliwcu (woj. kujawsko-pomorskie) premier Mateusz Morawiecki.
O sytuacji na globalnym rynku żywności, a także o tym, czy wojna na Ukrainie spowoduje wystąpienie głodu w wielu krajach świata mówił dyrektor Federacji Producentów Żywności, Andrzej Gantner.
- Kryzys żywnościowy to jeden z najgorszych kryzysów jakie może spotkać dane społeczeństwo. O ile tutaj w Europie możemy czuć się relatywnie bezpiecznie, jeżeli chodzi o zaopatrzenie w żywność, mimo, że jest ona coraz droższa, tak faktycznie, w krajach biedniejszych np. w Sir Lance brak żywności powoduje poważne problemy społeczne, łącznie z możliwością rewolucji żywnościowej - stwierdził.
Jak przypomniał gość audycji, arabska wiosna to również był przykład tego, że właśnie braki w zaopatrzeniu w żywność, w zboże może powodować nawet zmiany rządów, czy wojny w danym regionie.
REKLAMA
- Jest to zgodne z przewidywaniami, że tak naprawdę w ciągu 50 lat czekają nas naprawdę bardzo poważne konflikty na tle dostępu do zasobów takich jak woda, żywność, energia - dodał.
Ceny energii a kryzys żywnościowy
Dyrektor Federacji Producentów Żywności wskazał również na zależność pomiędzy zawirowaniami w sektorze energetycznym a postępującym kryzysem żywnościowym.
- Bez prądu, gazu, węgla nie da się po prostu wyprodukować żywności w taki sposób, żeby można było zaopatrzyć cały kraj. Żeby przetworzyć żywność również potrzebujemy energii, więc nie jest to takie proste. Myślę, że jest to jeden z większych problemów w tej chwili w Europie Zachodniej i u nas. To nie jest kwestia tego, że będziemy się obawiali, że nie mamy surowców rolnych, ale bardziej obawiamy się tego, że gdzieś w okolicach późnej jesieni mogą występować problemy z dostępem do energii, a przemysł żywnościowy to jeden z najbardziej energochłonnych przemysłów - stwierdził.
Więcej w nagraniu.
REKLAMA
Posłuchaj
***
Audycja: "Temat dnia/Gość PR24"
Prowadząca: Piotr Wąż
Gość: Andrzej Gantner (Federacja Producentów Żywności)
Data emisji: 10.07.2022
REKLAMA
Godzina emisji: 15:35
kmp
REKLAMA