Polscy eksporterzy mięsa walczą o odzyskanie rynków i zdobycie nowych
Polska branża mięsna stoi eksportem. Konkurencja na rynku jest jednak bardzo silna, a naszym eksporterom bardzo zaszkodzily niedawne afery związane z polską wolowiną.
2019-03-12, 11:40
Posłuchaj
O tym jakie są szanse odzyskania zaufania do polskiego mięsa ze strony naszych zagranicznych odbiorców - była mowa w radiowej Jedynce w audycji przygotowanej przez Aleksandrę Tycner.
Dodaj do playlisty
Jak powiedział w radiowej Jedynce Wiesław Różański - Prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego - dynamicznie rozwija się obecnie eksport na rynek Stanów Zjednoczonych i Kanady, zwłaszcza wieprzowiny, co w pewnym stopniu niweluje utratę rynków azjatyckich, gdzie nie możemy obecnie eksportować z powodu ASF. Głównie chodzi o Chiny, Japonię czy Koreę Południową.
Problemem jest - mówił ekspert - brak stabilnych dostaw mięsa wieprzowego od hodowców, bowiem rynek ten jest w Polsce bardzo rozdrobniony i działa na nim wielu małych hodowców swiń, a przemysł mięsny potrzebuje dużych i regularnych dostaw.
Aleksandra Tycner, ak, NRG
REKLAMA
REKLAMA