Polscy eksporterzy mięsa walczą o odzyskanie rynków i zdobycie nowych

Polska branża mięsna stoi eksportem. Konkurencja na rynku jest jednak bardzo silna, a naszym eksporterom bardzo zaszkodzily niedawne afery związane z polską wolowiną.

2019-03-12, 11:40

Polscy eksporterzy mięsa walczą o odzyskanie rynków i zdobycie nowych
W ubiegłym roku wzrósł wyraźnie eksport naszej wieprzowiny do Stanów Zjednoczonych i Kanady.Foto: Pixabay.com

Posłuchaj

O tym jakie są szanse odzyskania zaufania do polskiego mięsa ze strony naszych zagranicznych odbiorców - była mowa w radiowej Jedynce w audycji przygotowanej przez Aleksandrę Tycner.
+
Dodaj do playlisty

Jak powiedział w radiowej Jedynce Wiesław Różański - Prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego - dynamicznie rozwija się obecnie eksport na rynek Stanów Zjednoczonych i Kanady, zwłaszcza wieprzowiny, co w pewnym stopniu niweluje utratę rynków azjatyckich, gdzie nie możemy obecnie eksportować z powodu ASF. Głównie chodzi o Chiny, Japonię czy Koreę Południową.

Problemem jest - mówił ekspert - brak stabilnych dostaw mięsa wieprzowego od hodowców, bowiem rynek ten jest w Polsce bardzo rozdrobniony i działa na nim wielu małych hodowców swiń, a przemysł mięsny potrzebuje dużych i regularnych dostaw.

Aleksandra Tycner, ak, NRG

 

REKLAMA

 

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej