Polska pieczarkowym potentatem. Może pora na trufle?

2019-03-23, 09:04

Polska pieczarkowym potentatem. Może pora na trufle?
Więcej niż połowa wyprodukowanych w Polsce pieczarek trafia na eksport.Foto: Pixabay

Roczna produkcja pieczarek w naszym kraju wynosi 320 tysiecy ton, a roczne spożycie na jednego mieszkańca 2,5 kg. Więksi amatorzy pieczarek są jednak za granicą, np. w Niemczech, gdzie spożycie na głowę wynosi ponad 4 kg. Eksportujemy więcej niż połowę wyprodukowanych w naszym kraju pieczarek.

Posłuchaj

W radiowej Jedynce Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomii Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - mówił o rynku pieczarek w Polsce oraz ich eksporcie, w którym specjalizują się nasi producenci. (Aleksandra Tycner)
+
Dodaj do playlisty

Jak mówił w radiowej Jedynce Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomii Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - odmian pieczarek jest bardzo dużo i pojawiają się coraz to nowe.

Polska na rynku tych grzybów konkuruje z takimi krajami jak Holandia, która jednak obniża produkcję. U nas pieczarki zbiera się przede wszystkim ręcznie - jeśli chodzi o tzw. rynek świeżych pieczarek. Mechanicznie zbiera się pieczarki z przeznaczeniem głównie na konserwy - mówił ekspert.

Produkcja pieczarek w Polsce jest tradycyjna i słynęliśmy z niej już przed wojną - dodał. W naszym kraju uprawia się też także coraz więcej np. grzybów azjatyckich różnych odmian, na które rośnie popyt, a także grzybów dotąd rosnących dziko w naturalnych warunkach.

Są też w Polsce też takie rejony - gdzie występują trufle zbierane przy pomocy specjalnie wyszkolonych w tym celu psów.

Aleksandra Tycner, ak, NRG

Polecane

Wróć do strony głównej