Fasola szparagowa daje zarobić. Lepsze tylko pietruszka i cebula
Polska, która specjalizuje się w uprawie wielu warzyw, m.in. uzupełnia w Europie niedobór fasoli szparagowej. Na eksport trafia głównie ta mrożona. Ostatnio uprawa fasoli szparagowej jest bardzo opłacalna z powodu niższych zbiorów w zeszłym roku.
2019-06-15, 11:50
Posłuchaj
W radiowej Jedynce Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - mówił o opłacalności upraw fasoli szparagowej, której Polska jest znaczącym w Europie eksporterem. (Aleksandra Tycner)
Dodaj do playlisty
Jak mówił w radiowej Jedynce Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - fasolę szparagową do Europy z Ameryki Południowej sprowadził Krzysztof Kolumb.
W Europie występuje niedobór tego warzywa - a Polska stanowi dla Zachodniej Europy zaplecze produkcyjne fasoli szparagowej, głównie mrożonej - poinformował ekspert.
Jak dodał - w dobrych latach fasola powinna dawać plon z hektara około 20 ton, ale zmniejszenie plonów w ostatnim czasie spowodowało bardzo wysoki wzrost cen fasoli szparagowej.
Obecnie jest to jedno z najbardziej opłacalnych w produkcji warzyw po pietruszce i cebuli.
REKLAMA
Aleksandra Tycner, ak, NRG
REKLAMA