Polska na 7. miejscu listy największych eksporterów w UE. Wiceminister rolnictwa wskazał główne atuty naszej żywności
Saldo w obrotach artykułami rolno-spożywczymi jest dodatnie. W ubiegłym roku osiągnęło ono poziom 11,6 mld euro i w porównaniu z 2015 rokiem wzrosło o blisko 50 proc. (7,8 mld euro) - poinformował wiceminister rolnictwa Norbert Kaczmarczyk.
2021-11-25, 14:44
- Eksport produktów rolno-spożywczych systematycznie rośnie. W 2020 roku wartość eksportu polskiej żywności wyniosła 34,3 mld euro, co było najlepszym wynikiem w historii polskiego handlu tymi produktami - poinformował wiceminister.
Od lat głównym odbiorcą produktów rolno-spożywczych z Polski są Niemcy. Wartość eksportu żywności na rynek niemiecki osiągnęła wartość ponad 8,6 mld euro, co oznaczało udział na poziomie 25 proc. w całej zagranicznej sprzedaży żywności - przypomniał wiceminister podczas posiedzenia prezydenckiej Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich.
Polska żywność dostępna w 192 krajach. Eksporterzy zdobywają nowe rynki
Wiceminister zwrócił uwagę, że na tak dobre wyniki polskiego eksportu ma wpływ wiele czynników. Do najważniejszych z nich zaliczył: konkurencyjne ceny polskiej żywności w stosunku do rynków zagranicznych związane z niższymi kosztami produkcji i jej efektywnością, stosowanie nowoczesnych technologii przetwórczych, wykorzystanie wysokiej jakości surowców rolnych, coraz dłuższa lista uznanych za granicą polskich wyrobów tradycyjnych.
REKLAMA
W ciągu ostatnich 10 lat polski eksport rolno-spożywczy wzrósł blisko 2,5-krotnie. W rezultacie, Polska zajmuje siódme miejsce wśród największych eksporterów żywności w Unii Europejskiej. Wartość salda w handlu zagranicznym żywnością na poziomie ponad 11,6 mld euro daje nam 3. miejsce wśród 10 krajów Unii Europejskiej posiadających dodatnie saldo tej wymiany (pozostałe kraje są importerami netto żywności).
Eksperci: pomoc dla rolników z Polskiego Ładu, to szansa na zdobywanie nowych rynków
Zdaniem Kaczmarczyka "o dobrej pozycji naszego sektora rolno-żywnościowego świadczy również rosnący udział eksportu tej grupy produktów w polskim eksporcie ogółem, który wzrósł z 11 proc. w roku 2010 do ponad 14 proc. w roku 2020".
- W najbliższej perspektywie Polska powinna utrzymać przewagę kosztowo-cenową w produkcji większości artykułów rolno-spożywczych. Mam nadzieję, że również w kolejnych latach eksport polskiej żywności będzie rozwijał się co najmniej tak samo dynamicznie jak do tej pory - podsumował wiceminister rolnictwa.
REKLAMA
PR24, akg
REKLAMA