Zerowy VAT na żywność. Jest decyzja Ministerstwa Finansów. Komunikat resortu

2024-03-12, 09:19

Zerowy VAT na żywność. Jest decyzja Ministerstwa Finansów. Komunikat resortu
VAT na żywność. Ministerstwo Finansów zdecydowało. Foto: shutterstock.com/Drazen Zigic

Ministerstwo Finansów nie przedłuży obniżenia stawki VAT na żywność po 31 marca - podał resort finansów w komunikacie. Obniżona stawka na podstawowe produkty spożywcze obowiązuje od 1 lutego 2022 roku.

  • Ministerstwo Finansów nie przedłuży obniżenia stawki VAT na żywność
  • Obniżona stawka obejmowała podstawowe produkty spożywcze
  • Należy się zatem spodziewać, że od kwietnia wzrosną ceny: owoców, warzyw, mięsa, nabiału i produktów zbożowych

"W związku z najnowszymi odczytami inflacji oraz prognozami dynamiki cen podstawowych produktów spożywczych objętych przejściową stawką VAT 0 proc., Ministerstwo Finansów podjęło decyzję o nieprzedłużaniu po 31 marca 2024 roku okresowego obniżenia stawki VAT na podstawowe produkty spożywcze" - przekazano w komunikacie.

Obniżona stawka VAT na podstawowe produkty spożywcze obowiązuje od 1 lutego 2022 roku. MF podaje, że została wprowadzona przy odczycie inflacji za styczeń 2022 roku na poziomie 9,2 proc. (rdr).

Inflacja coraz niższa

"Według wstępnych danych GUS inflacja w styczniu obniżyła się do 3,9 proc. (rdr) i było to najniższe tempo wzrostu cen konsumpcyjnych w tym ujęciu od marca 2021 r. Wyraźnie spadło także roczne tempo wzrostu cen żywności i napojów bezalkoholowych - do 4,9 proc. w styczniu (tj. najniżej od września 2021 r.)" - napisało MF.

"Szacuje się, że w lutym i marcu zarówno inflacja (rdr), jak i tempo wzrostu cen żywności (rdr) utrzymają się w tendencji spadkowej. Niższej dynamice cen żywności będą sprzyjać spadkowe tendencje cen na światowych rynkach rolnych, a także silny efekt bazy, wynikający z wysokiego wzrostu cen żywności przed rokiem" - dodano.

Jakie produkty miały niższy VAT?

Stawką 0 proc. objęte są towary spożywcze wymienione w poz. 1-18 załącznika nr 10 do ustawy o VAT, tj. objęte przed 1 lutego 2022 r. stawką w wysokości 5 proc., a następnie w ramach tarczy antyinflacyjnej - od 1 lutego 2022 r. do 31 grudnia 2023 r. - stawką 0 proc. Zerowa stawka VAT obejmuje zatem podstawowe produkty spożywcze: 

  • owoce (w tym orzechy) i warzywa,
  • mięso, ryby, a także skorupiaki i mięczaki,
  • nabiał: mleko, produkty mleczarskie, jaja,
  • miód,
  • zboże i przetwory zbożowe, a więc również pieczywo,
  • roślinne i zwierzęce tłuszcze jadalne (np. oliwa, masło),
  • preparaty i mleko do żywienia niemowląt.

Rozporządzenie przedłużające stosowanie do 31 marca 2024 r. obniżonych stawek VAT dla określonych towarów i usług, w tym utrzymanie zerowej stawki VAT na podstawowe produkty żywnościowe, podpisał w grudniu ub.r. ówczesny minister finansów Andrzej Kosztowniak. Szacowano wówczas, że to koszt dla budżetu ok. 2,7 mld zł. 

Zdaniem ekonomistów

- To jest dobry czas, żeby wrócić do tej normalnej stawki. Budżet potrzebuje dodatkowych dochodów, a jednocześnie ceny żywności w ostatnim czasie rosną dosyć wolno, wolniej od oczekiwań, więc podwyżka nie będzie tak bardzo odczuwalna dla konsumentów - powiedział Rafał Benecki, główny ekonomista ING Banku Śląskiego, odnosząc się do decyzji MF.

Dodał, że jej przełożenie na inflację powinno być "dosyć ograniczone". - To przełożenie jest mniejsze niż 1:1, ponieważ warunki popytowe są gorsze niż rok czy pół roku temu, co ogranicza firmom możliwości przerzucania pełnych kosztów na klienta - powiedział główny ekonomista.

Wskazał, że obecnie "mamy słaby popyt na żywność, a z rynku zniknęło paręset tys. konsumentów, czyli migrantów z Ukrainy, którzy wyjeżdżali w ciągu ostatnich miesięcy".

Czytaj także: 

IAR/PAP/PR24.pl/mk/mpkor

Polecane

Wróć do strony głównej