Ekspert: rośnie popyt na polskie produkty rolno-spożywcze
- Pandemia istotnie podniosła patriotyzm w naszym kraju jeżeli chodzi o żywność wyprodukowaną w Polsce. Oznaczenie Produkt Polski to produkt wyprodukowany w 75 proc. z krajowych surowców, a jedynie 25 proc. z poza kraju, bo np. pieprz użyty do produkcji w naszej strefie klimatycznej nie rośnie - powiedział Rafał Romanowski wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi w audycji "Ekspres Gospodarczy" w Programie1 Polskiego Radia.
2022-12-23, 17:22
- Na różnych świątecznych jarmarkach promujemy to co najważniejsze czyli nasz produkt polski, nasze kulinarne tradycje polskie. Jeżeli podczas świątecznych zakupów sięgamy na przykład po mięso to wybierajmy takie, które jest wyprodukowane w Polsce - dodał Romanowski.
Dodał, że jeżeli chodzi o eksport to ubiegłoroczny rekord uda się pobić bez problemu na co wpływ ma m.in. inflacja i wzrost kosztów i pod względem wartościowym eksport powinien wynieść ponad 40 mld euro.
Ekspert jednocześnie podkreślił, że resort chciałby, aby Polska była liderem nie tylko pod względem ilościowym, ale także jakościowym.
Jego zdaniem większość produktów wyprodukowanych przez krajowych rolników staje się hitem eksportowym. Wśród towarów, które bardzo dobrze sprzedają się za granicę to m.in. drób, wyroby mleczarskie czy polskie makarony.
REKLAMA
Zapraszamy do wysłuchania audycji, którą prowadziła Justyna Golonko.
Posłuchaj
PR1/PR24/Justyna Golonko/mk
REKLAMA