Raport o polskim rolnictwie ekologicznym: 26 tys. ekoproducentów
Polscy rolnicy stawiają na rolnictwo ekologiczne – jak wynika z najnowszego raportu Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, liczba eko-producentów w ostatnich latach rosła w 2-cyfrowym tempie.
2013-12-11, 05:05
Posłuchaj
- Sfera produkcji ekologicznej w Polsce systematycznie rośnie. - Zaczynaliśmy w 2004 roku z niespełna 4 tysiącami producentów ekologicznych, na koniec 2012 roku tych producentów było ponad 26 tysięcy – mówi polskiemu radiu Artur Siedlarek z GIJHARS.
Ten wzrost to nie tylko wynik rosnącego zainteresowania ta forma produkcji rolnej i coraz większej świadomości rolników ekologicznych, ale też coraz większych środków pomocowych.
Jak jednocześnie mówi Siedlarek, w 2011 roku zmniejszyła się liczba przetwórni ekologicznych aby w 2012 r znowu wzrosnąć do 312.
W przygotowanej na potrzeby Senatu ekspertyzie czytamy, że chociaż polskie rolnictwo ma wszelkie warunki, żeby stać się znaczącym producentem i eksporterem żywności ekologicznej, to jednak polityka rolna nie sprzyja rozwojowi tego sektora. W projekcie nowego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich przewidziano liczne obostrzenia, które - zdaniem ekspertów – spowodują regres polskiego rolnictwa ekologicznego.
REKLAMA
Hanna Uszyńska
REKLAMA