Żywność polskim hitem eksportowym
Polska żywność podbija światowe rynki. Jej eksport rośnie z roku na rok, przewiduje się, że w 2013 r wyeksportujemy jej za ponad 19,5 mld euro.
2013-12-14, 11:02
Posłuchaj
W 2013 r. za 10 miesięcy mamy osiągnęliśmy nadwyżkę eksportu żywności nad jej importem w wysokości 4,6 mld euro. Jak mówi minister rolnictwa to oznacza, że nadwyżka w całym roku wyniesie 5,5 mld euro, czyli o ponad miliard euro więcej.
Najwięcej eksportujemy żywności do Niemiec
Najwięcej sprzedajemy żywności do Niemiec, bo za ponad 4 mld euro, czyli 22 proc. całego polskiego eksportu polskiej żywności.
Dla Niemiec i Wielkiej Brytanii kluczowym produktem są soki jabłkowe. Jesteśmy największym producentem i eksporterem jabłek w Europie, Jesteśmy trzecim producentem jabłek na świecie.
Polskie jabłko i sok jabłkowy są już markami światowymi. Takich produktów mamy więcej, np. produkty drobiowe, mleczarskie, czekoladowe, cukiernicze.
REKLAMA
Jeśli chodzi o wartość eksportu, na drugim miejscu jest Wielka Brytania, zawdzięczamy to Polakom, którzy tam pracują.
Na trzecim miejscu jest Federacja Rosyjska, za 10 miesięcy to jest 1 mld euro. Jeśli chodzi o nadwyżkę w handlu zagranicznym żywnością, to Rosja jest na drugim miejscu.
W ciągu 10 miesięcy tego roku, w porównaniu z takim samym czasem roku ubiegłego, o 150 proc. wzrósł eksport rzepaku i żyta, o 80 proc. oleju rzepakowego, o ponad 60 proc. pszenicy, o 36 proc. jabłek, o 34 proc. mrożonego mięsa wołowego i o 24 proc. serów.
REKLAMA
Aleksandra Tycner
REKLAMA