Kontrola UOKiK: przy zakupie jaj, klienci są oszukiwani

2014-04-14, 13:00

Kontrola UOKiK: przy zakupie jaj, klienci są oszukiwani
Najgorzej pod względem oznakowanie wypadają jajka sprzedawane na bazarach. . Foto: Glow Images/East News

Napisy na jajach są bardzo często nieprawdziwe - ostrzegają kontrolerzy UOKiK i podpowiadają na co zwrócić uwagę nabywając ten produkt.

Posłuchaj

Dariusz Łomowski z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów mówi że brakowało różnego rodzaju informacji na opakowaniach, w których znajdowały się jajka/IAR
+
Dodaj do playlisty

„Jaja wiejskie”, „jaja fermowe”, „jaja z chowu ekologicznego” – te typowe oznakowania często nie maja nic wspólnego z prawdą. Okazuje się, ze prawie 1/3 skontrolowanych przez UOKiK jaj była źle oznaczona, a co 12 miało niedowagę.

Najgorzej na bazarach

Klienci byli też wprowadzani w błąd co do metody ich chowu. W IV kwartale ubiegłego roku Inspekcja Handlowa sprawdziła 551 partii jaj kurzych w sklepach, hurtowniach oraz sprzedawanych na targowiskach.
Jeśli chodzi o oznakowanie najgorzej wypadły te, które sprzedawane są na bazarach. Sprawdzono 147 partii, zakwestionowano 100, czyli 68 procent. W miejscu sprzedaży pojawiały się lakoniczne informacje np. „jaja wiejskie”, „jaja fermowe”.

Brakuje informacji np. o dacie ważności

Zabrakło danych o metodzie chowu kur, klasie wagowej, dacie minimalnej trwałości. Przykładowo: jeden ze sprzedawców wprowadził w błąd, nieprawdziwie informując na wywieszce o sprzedaży jaj z chowu ekologicznego.
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina, że oznakowane nie muszą być jedynie jaja sprzedawane bezpośrednio przez gospodarza, na terenie powiatu, w którym prowadzi gospodarstwo.
Kary sięgają 40 tys. zł

Wojewódzcy Inspektorzy Inspekcji Handlowej wydali 36 decyzji, w których wymierzyli kary o łącznej wysokości blisko 40 tysięcy złotych za niewłaściwe oznakowanie jaj. Ponadto w 7 decyzjach nakazano natychmiastowe wycofanie z obrotu jaj przeterminowanych. Nałożono także 11 mandatów karnych na kwotę 1,8 tys. zł.

Ważne symbole

Konsumentom mogą być sprzedawane wyłącznie jaja świeże - czyli klasy A. Dodatkowo takie jaja muszą na skorupie posiadać informacje o: metodzie chowu kur (0 - ekologiczna, 1 - wolny wybieg, 2- ściółkowa, 3 - klatkowa), kod państwa (PL - Polska), weterynaryjny numer identyfikacyjny, czyli kod zakładu produkcji.
gr

Polecane

Wróć do strony głównej