Polacy coraz chętniej piją cydr

Coraz większą popularnością cieszy się w naszym kraju cydr, czyli napój alkoholowy powstały z jabłek, o zawartości alkoholu wynoszącej od 2 do 7 proc. - czytamy w "Gazecie Wyborczej".

2014-05-19, 11:44

Polacy coraz chętniej piją cydr
Polscy konsumenci oczekują nowych produktów na piwowarskim rynku. . Foto: Glow Images/East News

W 2013 r. w Polsce sprzedano 2 mln litrów cydru. W tym roku może to być od kilku do kilkunastu razy więcej. Zdaniem przedstawicieli firmy +H2O, jednego z pionierów produkcji cydru w Polsce, to efekt m.in. częstych wizyt Polaków w W. Brytanii i krajach skandynawskich, gdzie spożywa się najwięcej cydru w Europie.

Zdaniem ekspertów sprzedaż cydru na polskim rynku pod koniec tej dekady może nawet przekroczyć 50 mln litrów rocznie. Są z tym jednak pewne problemy, o czym w "Gazecie Wyborczej".

PAP, abo

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej