Program QAFP: najlepsza wieprzowina i wędliny
Chcesz mieć pewność, że kupujesz wieprzowinę o najwyższej jakości? Certyfikat QAFP daje gwarancję wysokich standardów produkcji i smaku, choć trzeba się liczyć z wyższą ceną.
2014-05-22, 12:16
Posłuchaj
Konsumenci najchętniej kupowaliby żywność tanią i jednocześnie zdrową, smaczną, bezpieczną i wysokiej jakości. Niestety wszystkie te oczekiwania nie zawsze można połączyć. Dlatego na rynku widać coraz większe zróżnicowanie produktów, zarówno jeśli chodzi o jakość, ale i cenę.
Jakość w cenie
Coraz bardziej widoczny jest jednak trend, że konsumenci stają się wybredni. Wolą kupić mniej, ale dostać towar o gwarantowanych walorach i standardach. Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI, proponuje wieprzowinę i wędliny w systemie QAFP. Certyfikat daje gwarancję, że produkcja jest kontrolowana na każdym etapie od doboru ras, przez selekcję, ubój aż po warunki przechowywania w sklepie.
- My jako organizacja staramy się spośród wielu produktów dostępnych na rynku wybrać te najlepsze, czyli z grupy premium – wyjaśnia Wiesław Różański prezes UPEMI w rozmowie w radiowej Jedynce z Aleksandrą Tycner. - Mamy pewne zasady produkcji, które określają możliwość przystąpienia do programu. W produktach opatrzonych znakiem jakości QAFP nie ma m.in. glutaminianu, stosujemy tylko naturalne przyprawy – dodaje.
Za jakość trzeba zapłacić
Znak QAFP pokazuje konsumentom produkty, które mają wyższe walory smakowe, ale co za tym idzie są także droższe. - Konsument ma prawo wyboru kupuje smaczny produkt o wysokiej jakości, lub kupuje równie zdrowy, tańszy, ale taki, który zawiera inne dodatki funkcjonalne – mówi prezes.
REKLAMA
Aleksandra Tycner, abo
REKLAMA