Rarytasy rozdane, sprawdź kto wygrał

W bydgoskim Myślęcinku odbył się XI Jarmark Kujawsko-Pomorski. Pierwsze miejsce i Złoty Rarytas otrzymała pani Ludwika Mrówczyńska za okrasę z gęsiny. Srebrne Rarytasy wręczono za kiszkę białą w kapuście i miód z ostropestu plamistego.

2014-09-16, 11:04

Rarytasy rozdane, sprawdź kto wygrał
Gęś pieczona z pomarańczami. Foto: Glow Images/East News

Posłuchaj

Produkty lokalne i regionalne atutem gospodarstw agroturystycznych i ekologicznych w Kujawsko-Pomorskiem - relacja w Porannych rozmaitościach radiowej Jedynki z imprez plenerowych w Przysieku i parku Myślęcinek w Bydgoszczy ( Andrzej Krystek)
+
Dodaj do playlisty

Jak mówi Ludwika Mrówczyńska, z gęsi najlepsze są gęsie piersi, które się miele i dodaje przyprawy – pieprz, sól, majeranek i czosnek. Okrasą możemy smarować chleb, okrasić różne zupy, zrobić z niej klopsy.

Gospodyni z Sąsieczna proponuje białą kiełbasę w kapuście kiszonej. Kostkę rosołową trzeba rozpuścić w wodzie, dodać ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Kiełbasę swojskiej roboty przekładamy kapustą kiszoną, kilka warstw i zalewamy rosołem.

Panie z Bytkowic zrobiły szałaputy mamy, czyli gołąbki z kaszą jęczmienną i ziemniakami, okraszone skwarkami z cebulą. Otrzymały za to Brązowy Rarytas.

Nagrodzony miód Zbigniewa Stożka z pasieki Gucio w Pruszczu Pomorskim jest stosowany do leczenia wątroby. Ostropest plamisty, z którego zrobiony jest miód, to zioło lecznicze.

Marek i Elżbieta Kloneccy z Jeżewa otrzymali nagrodę za ser zagrodowy dojrzewający z pełnego mleka krowiego na podpuszczce. Ser znalazł się też na liście produktów lokalnych Ministerstwa Rolnictwa.

Krystyna Lewicka-Ritter mówi o tych produktach jako o dziedzictwie kulinarnym, którego powinno się strzec jak oka w głowie.

Andrzej Krystek, ula

Polecane

Wróć do strony głównej