Różnice cen żywności w Polsce sięgają nawet 70 proc. Najdrożej tam, gdzie najbiedniej
Rozpiętość cen żywności między województwami może sięgać nawet 70 proc. Decyduje siła lokalnej konkurencji - informuje "Rzeczpospolita".
2014-09-20, 13:58
Nadal mamy duże różnice w cenach, i to najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Tak powszedni produkt jak chleb w najdroższym pod tym względem województwie opolskim kosztuje średnio o niemal 36,7 proc. więcej niż w najtańszym świętokrzyskim.
Drożej częśto w biedniejszych regionach
Różnice w cenach nie pokrywają się z mapą regionów pod względem wysokości płac.
- To efekt konkurencji: tam, gdzie nasycenie rynku sklepami jest większe, ceny spadają - mówi Andrzej Faliński, dyrektor generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji. Dlatego drożej, jest często w biedniejszych regionach, jak Podkarpackie, Zachodniopomorskie, Warmińsko-Mazurskie.
Spadki cen żywności przez dobre zbiory i rosyjskie embargo >>>
Marek Sawicki, minister rolnictwa o powodach niskiego wzrostu cen żywności.
REKLAMA
Źródło: TVN24 Biznes i Świat/x-news
PAP, awi
REKLAMA