Branża piwowarska: najważniejsze trendy sezonu 2014

Piwne Pozytywy, czyli nagrody branży piwowarskiej, wręczono we wtorek na Zamku Królewskim w Warszawie, żeby przypomnieć, że piwo pili także królowie. Była to również okazja do podsumowania tego, co dzieje się obecnie w branży.

2014-10-08, 11:25

Branża piwowarska: najważniejsze trendy sezonu 2014
Polscy konsumenci oczekują nowych produktów na piwowarskim rynku. . Foto: Glow Images/East News

Posłuchaj

O trendach w branży piwowarskiej mówiła w radiowej Jedynce, w audycji Poranne rozmaitości, Danuta Gut ze Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego - Browary Polskie /Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/
+
Dodaj do playlisty

Na podsumowania roku 2014 jest jeszcze trochę za wcześnie – twierdzi Danuta Gut ze Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego - Browary Polskie – ale ufamy, że ten rok zamkniemy na plusie, czyli odrobimy to, co zostało utracone w roku 2013. Wielkim sprzymierzeńcem jest dla nas pogoda, a w tym roku płatała nam ona różne figle. Bardzo pozytywnym trendem jest to, że polski konsument oczekuje innowacji. Przede wszystkim jeśli chodzi o piwa smakowe, będące mieszaniną piwa, soków i innych smakowych dodatków. To pokazuje, że jest odchodzenie od klasycznych piw w kierunku wszelkich nowości, co jest charakterystyczne dla krajów europejskich.

Do jakich konsumentów skierowana jest oferta?

Jak mówi Danuta Gut: - Trudno jest dzielić konsumentów na grupy. Najważniejsze, aby produkt trafiał do dorosłego konsumenta. Nie będziemy w żaden sposób starali się zaniechać działań dążących do poprawy bezpieczeństwa na drogach i ograniczania łatwego dostępu nieletnich do alkoholu. Żeby wreszcie skończyć z mitem, że małe piwo za kierownicą, czy też piwo na laktację dla kobiety w ciąży, jest dobre – to jest nieprawda. Staramy się, żeby Minister Zdrowia rozporządzeniem wprowadził obligatoryjną edukację kobiet w ciąży. Czas rozszerzania katalogu konsumenta po to, aby zwiększać spożycie, już dawno przeminął. Wydaje się, że teraz trzeba pokazywać to, co jest inne, co jest nowe i liczyć na tych konsumentów, którzy są. Kiedyś kobiety mniej piły piwa, dzisiaj chętnie piją piwa specjalne.

Konkurentem piwa jest cydr

Cydr to produkt, który również składa się z surowców naturalnych, pochodzenia krajowego, a także powstający w naturalnym procesie fermentacji.

Laureatami Piwnych Pozytywów zostały m.in.: poseł Beata Małecka-Libera za dialog społeczny i działania na rzecz edukacji kobiet w ciąży oraz prof. Violetta Skrzypulec-Plinta za działania na rzecz abstynencji.

REKLAMA

Aleksandra Tycner, ut

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej