Mniej Nutelli - więcej lasów deszczowych?

Francuski rząd w niecodzienny sposób chce chronić lasy tropikalne. Minister ekologii Segolene Royal wezwała mieszkańców, by przestali jeść… Nutellę.

2015-06-18, 09:58

  Mniej Nutelli - więcej lasów deszczowych?
. Foto: A. Kniesel/Wikimedia Commons/cc

Posłuchaj

Mniej Nutelli - więcej lasów deszczowych? Relacja IAR R. Motriuk.
+
Dodaj do playlisty

Zależność jest prosta - mówi minister. I wcale nie chodzi o znajdujące się w Nutelli orzechy laskowe, tylko o używany do jej produkcji olej palmowy. Royal podkreśla, że gdy sadzone są palmy, wycinane są inne drzewa i w ten sposób giną lasy deszczowe na przykład w Malezji, Indonezji czy Brazylii. A poza tym olej palmowy jest bardzo tuczący - mówiła minister w telewizji Canal+. Włoski producent Nutelli, firma Ferrero podkreśla, że jej olej palmowy pochodzi wyłącznie z upraw zrównoważonych.

IAR, abo

Polecane

Wróć do strony głównej