Włosi wydadzą w tym roku 2,5 mld euro na lody
Włoscy producenci lodów kochają upały. Za sprawą wysokich temperatur ich spożycie wzrosło tego lata o dziesięć procent w porównaniu z rokiem ubiegłym.
2015-08-18, 11:55
Posłuchaj
Włoscy producenci lodów kochają upały, relacja (IAR) M.Lehnert, PR, Rzym
Dodaj do playlisty
Oblicza się, że na lody Włosi wydadzą tego lata dwa i pół miliarda euro, a zjedzą ich 380 tysięcy ton. Dane te przedstawiono na mediolańskim Expo, gdzie zakończyło się właśnie dwudniowe święto lodów. Przy ich produkcji, jak podkreślono, zatrudnionych jest 150 tysięcy osób.
Przy okazji Włosi raz jeszcze przypisali sobie wynalezienie lodów. Twierdzą, że to na dworze Medyceuszów we Florencji w pierwszej połowie XVI wieku pojawiły się na przyjęciach pierwsze sorbety i mrożone łakocie. Rozpowszechniły się one na dobre na świecie, gdy w 1770 powstała pierwsza lodziarnia w Nowym Jorku. Oczywiście otworzył ją Włoch, niejaki Giovanni Bosio z Genui.
IAR, abo
REKLAMA