Mnie buraków, ale więcej w nich cukru
Tegoroczne zbiory buraków cukrowych będą mniejsze niż w latach ubiegłych. Ale nie ma powodów do paniki uspokaja Maciej Grobelnty z cukrowni w Gostyniu.
2015-09-29, 09:57
Posłuchaj
- Po okresie suszy spodziewane plony są na niższym poziomie, niż to było w poprzednich latach, ale za to jest wyraźnie wyższa zawartość cukru. Jest gorzej niż w latach poprzednich, ale trudno mówić o katastrofie – wyjaśnia rozmówca.
Mniej buraka, ale więcej w nim cukru
- Średnio dla rejonu Wielkopolski zbiory powinny być na poziomie 55 ton, w roku 2014 te plany były na poziomie 68 ton z hektara. Polaryzacja, zawartość cukru była na poziomie 17,6 proc. , natomiast w tym roku 18 proc. i wyżej. Zawartość cukru nie zrekompensuje ubytku masy, natomiast ten plon cukru nie będzie niższy niż o 10 proc. – zapewnia rozmówca.
Tę ocenę potwierdza także dr Roman Kubiak, dyrektor ds. surowcowych cukrowni.
Za dwa lata uwolnienie rynku
Obecny rok jest przedostatnim, obowiązywania w Unii Europejskiej limitowania upraw buraków cukrowych. Od 2017 roku rolnicy będą mogli siać buraki bez jakichkolwiek ograniczeń administracyjnych - kwot czy limitów.
Jacek Marciniak, Radio Merkury