Owady wkraczają na talerze. Rynek europejski będzie wart 230 mln brytyjskich funtów

Owady wkraczają na talerze, także w Polsce, informuje "Puls Biznesu". Największe szanse mają u sportowców, osób troszczących się o środowisko i szefów kuchni, którzy np. przyrządzą wykwintne danie z pasikonika.

2015-11-13, 08:00

Owady wkraczają na talerze. Rynek europejski będzie wart 230 mln brytyjskich funtów

Białko owadzie zaczyna robić karierę. W Europie za 15 lat jego rynek będzie wart 230 mln brytyjskich funtów, przewidują analitycy New Nutrition Business. Wafle z białej czekolady i mrówek, granola ze świerszczami, burgery z robaków (wprowadziła je już holenderska sieć sklepów Jumbo) - to przysmaki niedalekiej przyszłości.

W Polsce pojawiają się pionierzy owadziego białka

Także w Polsce. U nas też już pojawili się pionierzy owadziego białka. Firma Ronzo, łódzki start-up, założony przez Jacka Janickiego, sprzedaje przez internet batony z mąką ze świerszczy i właśnie szuka inwestora, by obsługiwać duże zamówienia i trafić na sklepowe półki w szerszym zakresie.

PAP, awi

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej