Trzy filary zdrowia: jedzenie, ruch i myśli

Jest nam potrzebna edukacja związana ze zdrową żywnością. Wciąż swoją wiedzę o produktach spożywczych przede wszystkim czerpiemy z reklam, ale to się powoli zaczyna zmieniać wraz ze wzrostem rynku produktów ekologicznych.

2015-11-24, 11:44

Trzy filary zdrowia: jedzenie, ruch i myśli
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Jamie Hamel-Smith/stocksnap/domena publiczna

Posłuchaj

O ekologicznej żywności w Porannych rozmaitościach radiowej Jedynki (Ewa Niedziałek- Szeliga, Polskie Radio)
+
Dodaj do playlisty

Zainteresowanie konsumentów zdrową żywnością rośnie, również w Polsce.

Alternatywa do medycyny?

Coraz więcej osób zaczyna się tym poważnie interesować, gdy dosięgnie ich choroba, a lekarstwa nie pomagają. Doświadczyła tego Pani Jolanta Miklar, farmaceutka i dietetyk, która zajęła się rolnictwem ekologicznym. – Jestem dziś rolnikiem ekologicznym, dlatego że bardzo chorowałam i mimo wysiłków lekarzy i stosowania różnych leków, sama jestem farmaceutą, niestety nie było żadnych efektów. Dopiero, gdy dokonałam radykalnego zwrotu ku naturze, to znaczy żywność ekologiczna i zioła, moje zdrowie bardzo się poprawiło. Mówiąc dosadnie, to mi uratowało życie – podkreśla rozmówczyni.

Trzy filary zdrowia

Farmaceutka podkreśla, że zdrowa żywność nie wystarczy. - Moim zdaniem nasze zdrowe jest oparte o trzy filary. Po pierwsze odpowiednia żywność, wysokiej jakości, po drugie ruch, a po trzecie zdrowe myślenie. Lekarz może nam pomóc w drastycznych sytuacjach, może zalecić operację, ale jeśli chodzi o jedzenie to musimy to zrobić sami, jeśli chodzi o ruch i myślenie także – uważa gość.

Brakuje nam edukacji

REKLAMA

Nasza wiedza wcale nie jest duża. Idziemy na łatwiznę, szukając informacji w płatnych reklamach.- Wbrew pozorom świadomość ekologiczna i zdrowia jest bardzo niska. Obserwuję to na podstawie sytuacji codziennych np. kobieta w ciąży pije Coca-colę, matka kupuje dziecku chipsy i tym podobne. To świadczy o tym, że edukować trzeba – wyjaśnia Krzysztof Kamiński wydawca pisma „Porady na zdrowie”.

Ważną funkcję edukacyjną pełnią ekologiczni rolnicy. Bo to przecież ich klienci pytają, czym różnią się ich produkty od tych zwykłych.

Ewa Niedziałek- Szeliga, abo

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej