Smog wpływa też na skażenie żywności? Nowe badania
Żywność pochodząca z okolic domów ogrzewanych piecami węglowymi może zawierać niebezpieczne związki - ostrzegają antysmogowi aktywiści.
2016-02-15, 14:59
Posłuchaj
Na wniosek Krakowskiego Alarmu Smogowego naukowcy z tamtejszej politechniki zbadali jaja pochodzące od kur z wolnego chowu z czterech miejscowości Śląska i Małopolski.
Okazuje się, że zawartość szkodliwych dioksyn w żółtku jajka została przekroczona kilkukrotnie.
Zdaniem przedstawicieli Alarmu Smogowego zawartość dioksyn w żywności ma związek ze smogiem, a skażenie gleby i roślinności w okolicy gospodarstw może następować w wyniku opadania z kominów szkodliwych pyłów, a także przez popiół z pieców.
Dioksyny niebezpieczne dla naszego zdrowia
Dioksyny pochodzą ze spalania w domowych kotłach słabej jakości węgla oraz śmieci - mówi Jakub Jędrak z Krakowskiego Alarmu Smogowego. Dioksyny zaburzają gospodarkę hormonalną organizmu, obniżają odporność, zdaniem części naukowców mogą też działać rakotwórczo.
REKLAMA
Badania wykonano w Laboratorium Analiz Śladowych Politechniki Krakowskiej.
IAR, awi
REKLAMA