Smog wpływa też na skażenie żywności? Nowe badania

2016-02-15, 14:59

Smog wpływa też na skażenie żywności? Nowe badania
. Foto: Pixabay.com

Żywność pochodząca z okolic domów ogrzewanych piecami węglowymi może zawierać niebezpieczne związki - ostrzegają antysmogowi aktywiści.

Posłuchaj

Jakub Jędrak z Alarmu Smogowego: dioksyny trafiają do naszej żywności (IAR)
+
Dodaj do playlisty

Na wniosek Krakowskiego Alarmu Smogowego naukowcy z tamtejszej politechniki zbadali jaja pochodzące od kur z wolnego chowu z czterech miejscowości Śląska i Małopolski.

Okazuje się, że zawartość szkodliwych dioksyn w żółtku jajka została przekroczona kilkukrotnie.

Zdaniem przedstawicieli Alarmu Smogowego zawartość dioksyn w żywności ma związek ze smogiem, a skażenie gleby i roślinności w okolicy gospodarstw może następować w wyniku opadania z kominów szkodliwych pyłów, a także przez popiół z pieców.

Dioksyny niebezpieczne dla naszego zdrowia

Dioksyny pochodzą ze spalania w domowych kotłach słabej jakości węgla oraz śmieci - mówi Jakub Jędrak z Krakowskiego Alarmu Smogowego. Dioksyny zaburzają gospodarkę hormonalną organizmu, obniżają odporność, zdaniem części naukowców mogą też działać rakotwórczo.

Badania wykonano w Laboratorium Analiz Śladowych Politechniki Krakowskiej.

IAR, awi

Polecane

Wróć do strony głównej