Polacy stawiają na zdrowe jedzenie. Kasza wraca do łask
Przez wiele lat odnotowywano w Polsce spadek spożycia kasz. Ten niekorzystny trend ulega jednak odwróceniu, gdyż dane za ostatnie trzy lata pokazują, że Polacy wracają do tego produktu.
2016-02-16, 11:21
Posłuchaj
Z badania przeprowadzonego przez GFK Polonia wynika, że Polacy znowu polubili kasze.
- Kategorie tzw. zdrowej żywności zyskują na znaczeniu, na udziałach rynkowych, na popularności u konsumentów. Oczywiście jest to efekt zwiększającej się mody na zdrowe zachowania, zdrowe postawy, spożywanie produktów bio – mówi Maciej Siejewicz z GFK Polonia.
Jemy mniej chleba i ziemniaków
Inną przyczyną jest również to, że Polacy jedzą mniej chleba i ziemniaków, które kiedyś były podstawą każdego obiadu. Teraz to się zmienia.
- Zmieniają się postawy żywieniowe Polaków. Nasz raport „Polak na widelcu” pokazuje, jak zmieniają się proporcje czy też skład posiłków Polaków. Jeszcze nie tak dawno przeważały w nich produkty mączne, ziemniaki. Natomiast od dekady zmieniają się zachowania zakupowe, zachowania związane ze stylem życia i w tym między innymi zmieniają się postawy żywieniowe – wyjaśnia gość radiowej Jedynki.
REKLAMA
Wyraźny wzrost popularności kasz
Z badania GFK Polonia wynika, że ten wzrost spożycia kasz jest wyraźny.
- W tych badaniach konsumenci skanują kody kreskowe z produktów, które kupili w sklepach. W związku z tym to nie są badania deklaratywne, które mogłyby przekłamywać obraz. Te badania dostarczają twardych danych na temat spożycia określonych produktów. I faktycznie widać, że wszystkie kategorie kasz zyskują na znaczeniu, ich spożycie istotnie wzrasta – wyjaśnia Maciej Siejewicz.
Z badań przeprowadzonych na potrzeby kampanii „Lubię kaszę” wynika, że najpopularniejsza w Polsce jest kasza gryczana, tuż za nią jęczmienna, a potem kasza manna.
Elżbieta Mamos, awi
REKLAMA
REKLAMA