Polska może być potęgą w produkcji żywności ekologicznej
Kupujemy jej coraz więcej. Rośnie sprzedaż żywności ekologicznej - rośnie też jej produkcja.
2016-06-24, 10:07
Posłuchaj
Na świecie pojawia się coraz więcej sklepów z żywnością ekologiczną - podobnie jest w Polsce. Zwiększa się świadomość Polaków dotycząca zdrowego żywienia i przybywa producentów z tej branży. Żywność ekologiczna sprzedaje się coraz lepiej. W tym roku ta sprzedaż żywności może zwiększyć się w Polsce znów o co najmniej kilkanaście procent. Moda na ekożywność trwa - tłumaczy Dorota Metera, ekspertką do spraw rolnictwa ekologicznego.
- Są całe rejony, które skupiają rolników w stowarzyszeniach i grupach producenckich pod potrzeby firm eksportujących produkty ekologiczne na rynki zachodnie czy do Stanów Zjednoczonych. Wielu rolników dostarcza swoje produkty do sklepów ekologicznych, ale także do zwykłych marketów – wyjaśnia gość.
Rynek się podwaja
Szacuje się, ze w ubiegłym roku wydatki na ekożywnosć mogły sięgnąć nawet 800 mln złotych. W tym roku może być jeszcze lepiej - dodaje Andrzej Ganter dyrektor z Polskiej Federacji Producentów Żywności.
- Rynek polski podwaja się każdego roku. Zwiększa się konsumpcja. Produkcja żywności ekologicznej jest największą szansa wypromowania marki premium krajowej żywności - dodaje Andrzej Ganter dyrektor z Polskiej Federacji Producentów Żywności.
REKLAMA
Jest dużo do zrobienia
Szansą ciągle nie do końca wykorzystana.
- Około 25 000 gospodarstw rolnych produkuje surowce ekologiczne i kilkaset firm tworzy produkty ekologiczne. To jest stanowczo za mało. Musimy skonsolidować ten sektor. Tworzyć grupy producenckie, zwiększyć moce produkcyjne – dodaje.
Rynek się rozwija
Ale wielu rolników wie już, że bycie w grupie ułatwia zdobywanie nowych rynków zbytu. I tworzą grupy lub stowarzyszenia. Jak mówi Dariusz Dąbrowski prezes Wschodniomazowieckiego Oddziału Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi ,,Ekoland" popyt na żywność ekologiczną rośnie.
Wymagania są wysokie
Ale warto pamiętać, ze produkcja ekologiczna nie jest łatwa.
REKLAMA
- Pozbywamy się chemicznych środków ochoty roślin i nawozów – mówi.
Jednak w dłuższej perspektywie to właśnie taka produkcja się opłaca. Bo żywność ekologiczna jest często aż 3 razy droższa niż ta produkowana tradycyjnymi metodami.
Justyna Golonko, abo
REKLAMA