Spada eksport polskiego cukru, rośnie import
Jak czytamy w "Naszym Dzienniku", z danych za okres styczeń-kwiecień wynika, że eksport polskiego cukru spadł aż o ponad 20 procent.
2016-07-13, 07:51
Wartość eksportu spadła przy tym o prawie 13 procent, do niespełna 57 mln euro. To dlatego, że o ponad 11 procent wzrosły ceny sprzedaży. Po latach sporej nadwyżki w handlu zagranicznym cukrem, import prawie dogonił eksport. W pierwszy czterech miesiącach roku sprowadziliśmy z zagranicy 109,5 tysięcy ton. To oznacza wzrost w stosunku do 2015 roku aż o 250 procent.
Może być jeszcze gorzej
W przyszłości sytuacja może być jeszcze gorsza. Grozi nam widmo konieczności importu ogromnych ilości cukru przez zniesienie kwotowania produkcji w Unii Europejskiej od 1 października 2017 roku. Może wtedy dojść do tego, że ceny buraków spadną, a ich produkcja przestanie się rolnikom opłacać, więc cukrownie będą sprowadzały surowiec z zagranicy.
IAR, awi
REKLAMA