TTIP dla polskiego rolnictwa to szansa i zagrożenie

Prezes Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej Gantner uważa że umowa TTIP między Stanami Zjednoczonymi a Unią Europejską niesie za sobą korzyści, ale i zagrożenia.

2016-08-03, 07:56

TTIP dla polskiego rolnictwa to szansa i zagrożenie
TTIP to porozumienie handlowe negocjowane od 2013 roku, którego głównym celem jest utworzenie strefy wolnego handlu pomiędzy USA a Unią Europejską. Foto: pixabay.com

Posłuchaj

+
Dodaj do playlisty

Dla sektora rolno-spożywczego oznacza poszerzenie rynku zbytu, ale i zmiany fitosanitarne czy finansowe.

Andrzej Gantner zauważa, że produkcja surowców w Stanach Zjednoczonych jest o wiele tańsza, niż w Unii. Nasze przedsiębiorstwa mogą jednak szukać swoich szans na nowym rynku oferując produkty przetworzone o wysokiej jakości. - Takie produkty jako Polska jesteśmy w stanie dostarczyć na rynek amerykański. Pamiętajmy, że mamy tam liczna Polonię, która chętnie sięga po rodzimą żywność. Wygląda na to, że dla przetworów TTIP jest szansą, dla surowców może być zagrożeniem - ocenia Andrzej Gantner.

Kwestia jakości żywności

Prezes Polskiej Federacji Producentów Żywności dodaje, że istotnym zapisem w TTIP może być kwestia jakości żywności. Obecnie standardy unijne w tym zakresie są wyższe niż amerykańskie. - Nie powinniśmy tracić wizerunku żywności europejskiej jako tej o najwyższej jakości na świecie. Na obniżenie standardów zareagować mogą kontrahenci z rynków trzecich. Z kolei, jeżeli uznamy standardy amerykańskie, przegrywamy z tamtejszymi farmerami kosztami produkcji - dodaje Andrzej Gantner.
Zapisy porozumienia o wolnym handlu między Stanami Zjednoczonymi a Unią Europejską negocjowane są od ponad 3 lat. Negocjatorzy z obydwu stron Atlantyku liczą, że po wakacjach powinien zostać zaprezentowany jeden wspólny tekst porozumienia, nad którym będą trwały dalsze prace.

IAR, abo

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej