Jakie są priorytety UE?

W chwili powstawania Europejskiej Wspólnoty Węgla i Stali w 1952 roku, która była prapoczątkiem dzisiejszej Unii Europejskiej, zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego wygłodzonej Europie było jednym z filarów, na którym oprzeć się miało funkcjonowanie nowej organizacji.

2016-11-21, 11:52

Jakie są priorytety UE?
. Foto: Glow Images/East News

Posłuchaj

O bezpieczeństwie żywności w Unii Europejskiej w Agro-Faktach radiowej Jedynki mówi profesor Renata Grochowska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (Dariusz Kwiatkowski, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Ten priorytet ciągle jest aktualny, ale w połączeniu z ochroną środowiska, wyjaśnia profesor Renata Grochowska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Unia stawia na ochronę środowiska

- Obecnie następuje próba połączenia intensywnej produkcji żywności i postępowania zgodnie z zasadami rozwoju zrównoważonego. Możemy się zastanawiać, czy to jest możliwe – zastanawia się ekspertka.

Odzwierciedlają to konkretne mechanizmy stosowane przez Unię.

- Przykładem jest ostatnia reforma wspólnej polityki rolnej z 2013 roku. Wprowadzono obowiązek zazielenienia, czyli 30 proc. płatności, które otrzymują rolnicy są przyznawane tylko w przypadku spełniania zasad związanych z ochroną środowiska – wyjaśnia.

REKLAMA

Małe gospodarstwa nie muszą zazieleniać

W Polsce narzędzie to jest stosowane w ograniczonym zakresie ze względu na dużą liczbę małych gospodarstw.

- W Polsce, ze względu na rozdrobnienie rolnictwa, około 80 proc. gospodarstw jest wyłączonych z zazieleniania. Powstaje pytanie, czy małe gospodarstwo nie niszczy środowiska na mniejszą skalę – mówi gość.

CETA jest bezpieczna

Zdaniem niektórych ekspertów  podpisanie umowy CETA o bezcłowym handlu z Kanadą, może zagrozić bezpieczeństwu żywnościowemu Unii. Zdaniem profesor Renaty Grochowskiej te obawy nie są uzasadnione.

- Zarówno Unia Europejska, jak i Polska mają bardzo małą wymianę rolno-spożywczą z Kanadą. Z tego względu nie powinniśmy obawiać się tego porozumienia – przekonuje ekspertka.

REKLAMA

Więcej korzyści?

Nawet w przypadku zwiększonej aktywności  firm ze Stanów Zjednoczonych na europejskim rynku, co jest możliwe za pośrednictwem Kanady, należy dostrzec korzyści płynące z porozumienia CETA dla starego kontynentu, uważa profesor Renata Grochowska.

- Dużo mówi się o zagrożeniu unijnego rynku pojawianiem się produktów GMO. W porozumieniu jednak zawarto paragraf mówią, że taka żywność nie może trafić na rynku unijnym. Należy również pamiętać, że rynki się globalizują, a Europa traci swoją pozycję geopolityczną, a taka umowa z Kanadą jest okazją by umocnić tę pozycję – dodaje.

- Produkcja żywności jest jedną z podstawowych przyczyn utraty bioróżnorodności poprzez degradację siedlisk, nadmierną eksploatację gatunków - przeławianie, zanieczyszczenia i utratę żyznych gleb - napisano w opracowaniu  organizacji WWF International „Living Planet Report  2016”. Unia Europejska , mimo popełnianych błędów, jest organizacją , która poprzez wprowadzone standardy usiłuje skutecznie przeciwdziałać tym zjawiskom, zagrażających przyszłości naszej planety.

Dariusz Kwiatkowski, abo

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej