Kasze lepsze od chleba i makaronów
Rozpoczęła się V edycja kampanii "Lubię kasze". Organizuje je Federacja Branżowych Organizacji Producentów Rolnych i chodzi oczywiście o zachęcenie konsumentów do jedzenia większych ilości kasz.
2017-05-05, 16:18
Posłuchaj
Nie tylko dlatego, że produkowane są z rodzimych zbóż i przez rodzimych producentów.
- Chcemy edukować mamy dzieci od niemowląt do okresu nastoletniego. Uczyć je jak zdrowo się odżywiać dzieci w oparciu o kasze - mówi Katarzyna Foszner, dietetyczka, ekspertka kampanii.
Kasze dobre i lubiane
- Badania przeprowadzone w 2016 roku na mamach dzieci od 3 do 18 lat wykazały, że 86 proc. ankietowanych przyznała, że ich dzieci lubią kaszę. Na pierwszym miejscu jest kasza gryczana podawana do obiadu do mięsa czy z sosem grzybowym. Na drugim kasza manna, którą mamy dodają do deserów, trzecie miejsce zajęła kasza jęczmienna, która dodawana jest do zup. Na kolejnych miejscach jest kasza kuskus, która mamy dodają do sałatek i kasza jaglana – wylicza ekspertka.
Bogate źródło błonnika
Kasza kuskus i manna są z pszenicy, jaglana - z prosa. Wszystkie kasze to przede wszystkim źródło błonnika - wyjaśnia Katarzyna Foszner.
REKLAMA
- Najlepiej jest gotować kaszę w takiej ilości w jaką jest ona w stanie wchłonąć. Nie poleca się wrzucać woreczka z kaszą na dużą ilość płynu – wyjaśnia.
Produkty nieprzetworzone
Kasze z powodzeniem mogą zastąpić i makaron, i pieczywo, i ziemniaki - zachęca dietetyczka.
- Kasze są najmniej przetworzonym produktem zbożowym. W przypadku pieczywa musimy najpierw ziarno zmielić na mąkę, dopiero z niej wypiekamy chleb i dodajemy inne składniki. W przypadku makaronu jest podobnie. Kasza zaś to czyste ziarno zbóż, które trzeba tylko ugotować – dodaje.
A porady i przepisy dotyczące kasz znajdą Państwo na stronie www.lubiekasze.pl
REKLAMA
Aleksandra Tycner, abo
REKLAMA