Soki, napoje, nektary. To zbliżone do siebie, ale jednak zupełnie różne produkty
Wiosna za pasem, a więc coraz częściej będziemy sięgać po owoce i ich przetwory, takie jak soki, nektary i napoje. Wbrew pozorom, są to zupełnie różne kategorie produktów i nie ma tu mowy o dowolności w nazewnictwie.
2018-03-14, 13:29
Posłuchaj
Adwokat Jowita Prokop z Centrum Prawa Żywnościowego mówi, że jeśli kupujemy produkt oznaczony jako sok, to możemy się zawsze spodziewać płynu pochodzącego z wyciskania owoców czy warzyw, przeprowadzonego zazwyczaj prostymi, mechanicznymi metodami. Nie może w nim być dodanych barwników, wody, cukru czy konserwantów. Dopuszczalny jest natomiast niewielki dodatek substancji technologicznych, takich jak regulatory kwasowości czy witaminy C.
Jowita Prokop wskazuje, ze w przypadku nektarów jest natomiast dopuszczane dodawanie wody i cukrów bądź słodzików. Dla nektarów są określone minimalne zawartości soków owocowych lub przecierów.
Napój napojowi nierówny
Produkty oznaczane jako napój to najszersza kategoria.
- Czasem napojem będzie produkt, który bardzo niewiele różni się od soku, ale ze względów prawnych nie może zostać nazwany sokiem lub nektarem. Tak jest w przypadku, gdy dodamy do soku substancje konserwujące. Wówczas będziemy mieli napój - tłumaczy Jowita Prokop.
REKLAMA
Możemy wyróżnić napoje owocowe i napoje o smaku owocowym. W tych pierwszym mamy dodatek soku lub przecieru, a w tych drugich takich dodatków może w ogóle nie być. Wszystkie informacje możemy znaleźć na etykcie.
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Aleksandra Tycner, md
REKLAMA