Uwaga na ceny i jakość obsługi. Gastronomia w miejscowościach turystycznych pod lupą UOKiK

2021-07-09, 10:51

Uwaga na ceny i jakość obsługi. Gastronomia w miejscowościach turystycznych pod lupą UOKiK
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Elżbieta Krzysztof/Shutterstock

Nierzetelna obsługa konsumentów i nieprzestrzeganie przepisów o uwidacznianiu cen - to niektóre z nieprawidłowości stwierdzonych przez Inspekcję Handlową podczas kontroli lokali gastronomicznych. Uchybienia wykryto w 56,9 proc. badanych placówek - poinformował w piątek UOKiK.

Do 10 czerwca zakończono kontrolę 58 placówek gastronomicznych w miejscowościach turystycznych. Inspektorzy odwiedzili bary, pizzerie, restauracje, zajazdy, karczmy, stacje paliw w 13 województwach.

W 33 placówkach (56,9 proc.) wykryto nieprawidłowości - poinformował UOKiK w komunikacie. Nałożono 14 mandatów karnych, w sumie na 1600 zł, skierowano 6 wniosków do sądów rejonowych, a wobec dwóch podmiotów zastosowano pouczenie.

Powiązany Artykuł

parking free 1200.jpg
"Naruszenie interesu konsumentów". UOKiK ukarał firmę zarządzającą parkingami przy marketach

Kłopoty z rzetelnością obsługi - mniejsza waga potraw, podmiana składników

W 10 placówkach stwierdzono nierzetelną obsługę konsumentów. Według UOKiK w zakres tych uchybień wchodziły: zaniżona pojemność napojów alkoholowych (3 placówki), zaniżona waga oferowanych potraw (3 placówki), użycie do przygotowania dania innego składnika niż wymieniony w menu (3 placówki), a także doliczanie do rachunku opakowania, którego konsument faktycznie nie otrzymał (1 placówka).

Kłopoty z cenami potraw czy napojów, problemy z ich wagą

Kontrola 20 placówek wykazała nieprzestrzeganie przepisów o uwidacznianiu cen. W przypadku 15 placówek uchybienie dotyczyło tego, że w menu nie określono ilości potraw i napojów oferowanych do sprzedaży, do których odnosi się cena. Dwie skontrolowane placówki nie uwidaczniały cen przy 11 rodzajach towarów w opakowaniach jednostkowych, w 5 placówkach zaś nie uwidaczniano cen jednostkowych napojów alkoholowych i bezalkoholowych, a także ilości potraw sprzedawanych na sztuki.

W dwóch przypadkach przedsiębiorcy nie zgłosili do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej faktycznie wykonywanej działalności polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków.

Podczas kontroli 16 zakładów wykazano z kolei, że przedsiębiorcy posiadali i stosowali narzędzia pomiarowe bez aktualnych cech legalizacji lub używali w kuchniach tzw. wag domowych, niepodlegających prawnej kontroli metrologicznej.

W 5 kontrolowanych lokalach (na 35 skontrolowanych w tym zakresie) nie uwidoczniono wymaganych przepisami prawa informacji o szkodliwości spożywania napojów alkoholowych.

UOKiK poinformował, że nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych, ustawy o podatku akcyzowym ani odnośnie do stanu sanitarno-porządkowego placówek.


PAP, jk

Polecane

Wróć do strony głównej