Producent kultowej czekolady bankrutuje. Wszyscy pracownicy zwolnieni

Wysokie ceny surowców i popandemiczne zawirowania rynkowe doprowadziły do upadku producenta słynnych kulek Mozarta. Salzburg Schokolade GmbH, znanego z "Echter Salzburger Mozartkugel" marki Mirabell, nie udało się uratować podczas postępowania sanacyjnego. Produkcja słodyczy została przeniesiona do Czech.

2025-06-03, 11:55

Producent kultowej czekolady bankrutuje. Wszyscy pracownicy zwolnieni
Kobieta przy półce ze słodyczami. Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Michal Wozniak/East News
  • Firma Salzburg Schokolade GmbH z Grödig, znana z wytwarzania między innymi słynnych "Echter Salzburger Mozartkugel" dla Mirabell, złożyła wniosek o otwarcie postępowania upadłościowego po raz drugi w ciągu kilku lat, ponieważ nie zdołała zrealizować przyjętego wcześniej planu restrukturyzacyjnego
  • Głównym powodem ostatecznego niepowodzenia okazała się niższa niż zakładano wartość majątku nieruchomościowego, który miał stanowić zabezpieczenie dla spłaty pozostałej części długu wierzycielom, szacowanego łącznie na około 7,7 miliona euro
  • W wyniku ogłoszenia drugiego bankructwa działalność firmy została całkowicie wstrzymana, wszyscy pracownicy, których ostatnia grupa liczyła 65 osób, stracili pracę do końca kwietnia 2025 roku, a produkcja "Echter Salzburger Mozartkugel" na zlecenie koncernu Mondelez została przeniesiona poza Austrię

Kolejny producent czekoladowych słodyczy upada. Salzburg Schokolade GmbH, tradycyjne przedsiębiorstwo z siedzibą w austriackim Grödig, było cenione na rynku słodyczy, produkując różnorodne wyroby czekoladowe, w tym praliny, wafelki, batony oraz półprodukty pod marką Nordpol. Największą rozpoznawalność miała dzięki wyłącznej produkcji "Echter Salzburger Mozartkugel" dla globalnego giganta spożywczego Mondelez, właściciela marki Mirabell.

Producent znalazł się w bardzo trudnej sytuacji finansowej, która doprowadziła do złożenia drugiego wniosku o ogłoszenie upadłości w Regionalnym Sądzie w Salzburgu, co oznacza koniec jego działalności. Pierwsze problemy finansowe pojawiły się już w listopadzie 2021 roku, kiedy to firma, zatrudniająca wówczas około 140 pracowników, po raz pierwszy złożyła wniosek o niewypłacalność.

Bankructwo Salzburg Schokolade. Co się stało?

Przyczyny tamtych trudności były złożone i wiązały się między innymi z utratą dużego zamówienia w okresie pandemii, znaczącym spadkiem ruchu turystycznego oraz ograniczeniami w organizacji imprez, podczas których często spożywa się słodycze, a także czasowym zamknięciem sklepów firmowych w Wiedniu i Salzburgu. Mimo tych przeszkód, pierwsza upadłość została zakończona w lutym 2022 roku dzięki zatwierdzeniu planu sanacyjnego. Przedsiębiorstwo zostało wówczas przejęte przez rumuńską KEX Confectionery Group, która podjęła szereg działań mających na celu stabilizację jego sytuacji.

Niestety, wysiłki te nie przyniosły trwałej poprawy. Firma ponownie popadła w poważne kłopoty finansowe. Aktualny stan zobowiązań przedsiębiorstwa wynosi około 7,7 miliona euro. Głównymi przyczynami drugiego bankructwa okazały się drastyczny wzrost kosztów energii, surowców i opakowań, a także zakończenie współpracy z jednym z kluczowych klientów.

REKLAMA

Dodatkowo zakład produkcyjny w Grödig okazał się zbyt duży i generował nadmierne koszty w stosunku do skali prowadzonej działalności. Plan sanacyjny przyjęty po pierwszej upadłości zakładał spłatę wierzycieli w kilku etapach; pierwsza część w wysokości 20 procent została uregulowana zgodnie z harmonogramem. Spłata pozostałych 80 procent zobowiązań miała nastąpić do 7 lutego 2025 roku. W ramach zabezpieczenia tej płatności, firma przekazała udziały w swoich nieruchomościach byłemu zarządcy masy upadłościowej jako powiernikowi.

Warunek terminowej spłaty nie został spełniony, a wycena majątku nieruchomościowego, która zgodnie z najnowszym operatem szacunkowym wyniosła około 9,9 miliona euro, okazała się znacznie niższa od pierwotnych założeń. Ta rozbieżność uniemożliwiła zrealizowanie 100-procentowej spłaty wierzycieli zgodnie z przyjętym planem, jako że producent miał też inne zobowiązania finansowe.

Koniec Salzburg Schokolade. Co z kulkami Mozarta?

W efekcie zaistniałej sytuacji, działalność Salzburg Schokolade została już całkowicie wstrzymana, a firma wyraziła zgodę na sądowe zamknięcie przedsiębiorstwa w ramach postępowania upadłościowego. Obecnie celem jest przeprowadzenie uporządkowanej likwidacji majątku, którą zajmie się syndyk. Informacje prasowe wskazują, że dyskusje na temat sprzedaży obiektu produkcyjnego w Austrii są w toku, a nieruchomość w Grödig miała zostać przejęta przez grupę inwestorów z Salzburga, planującą utworzenie tam przestrzeni biurowych dla różnych firm.

Ta trudna sytuacja ma również bezpośrednie przełożenie na załogę firmy. Początkowo, po przejęciu przez KEX, zwolniono pierwszą grupę 25 pracowników. W wyniku drugiej upadłości, również ostatnia grupa pracowników, licząca 65 osób, utraciła zatrudnienie, a wszystkie stosunki pracy zostały formalnie zakończone z dniem 30 kwietnia 2025 roku.

REKLAMA

Przyszłość słynnych kulek Mozarta produkowanych przez firmę dla Mondelez również uległa zmianie; ich wytwarzanie w Grödig zakończyło się 5 grudnia 2024 roku. Produkcja tych konkretnych kulek Mozarta została przeniesiona do Czech.

Czytaj także: 

Źródło: Bild/MT

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej