Jaś Fasola objęty unijną ochroną
Fasola "Piękny Jaś" została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.
2011-10-26, 13:37
Ministerstwo Rolnictwa poinformowało, że fasola z Doliny Dunajca wyróżnia się dużymi nasionami, wysoką zawartością magnezu, słodkim smakiem, delikatną strukturą i konsystencją, cienką i miękką skórką oraz krótkim czasem gotowania.
Dolina Dunajca to jeden z najcieplejszych terenów w Polsce, a występujące tam powodzie naniosły wartościowe namuły rzeczne, dzięki którym gleby stały się żyzne.
Plantacje "Pięknego Jasia" wpisały się już na stałe w krajobraz Doliny Dunajca, a fasola pod różnymi postaciami stanowi ważny element regionalnej kuchni. Organizowane są tam również święta promujące warzywo, takie jak "Święto Fasoli" i "Fasolowe Żniwa".
Do tej pory 32 polskie produkty spożywcze zostały wpisane do unijnych rejestrów.
REKLAMA
ab
REKLAMA