Od aptekarza do "króla pudingu"
Światowa potęga zrobiła się w 1891 roku gdy aptekarz Augusta Oetkera, dziadek Rudolfa Augusta Oetkera, wynalazł proszek do pieczenia.
2012-01-16, 14:09
Rodzinną firmą Dr. Oetker, znaną na świecie z proszków do pieczenia i innych wyrobów i dodatków spożywczych, kierował w latach 1944-1981.
Dzięki niemu, koncern Dr. Oetker stał się znaną, rozpoznawalną na całym świecie marką spożywczą, a jej obroty w ubiegłym roku sięgnęły 7,7 miliardów euro. Koncern jest właścicielem browarów, domu bankowego, firmy ubezpieczeniowej, fabryki chemicznej, luksusowych hoteli oraz przedsiębiorstwa handlu winami i wódkami, posiada również pokaźną flotę handlową. W Polsce pierwsza fabryka Oetkera powstała w 1922 roku.
Firma została założona w niemieckim Bielefeld w 1891 roku przez aptekarza Augusta Oetkera, dziadka Rudolfa Augusta Oetkera, który w 1891 roku wynalazł proszek do pieczenia. Wkrótce rozpoczeto sprzedaż produktu, który nazwano "Backin". Odkąd rodzinne przedsiębiorstwo przejął Rudolf Oetker, firma stała się potęgą na rynku spożywczym. Obecnie Grupę Oetkera tworzy około 430 przedsiębiorstw, zatrudniających ponad 25 i pół tysiąca pracowników. Rudolf August Oetker zmarł w klinice w Hamburgu na zapalenie płuc 16 stycznia 2007 roku. Miał 91 lat.
IAR,ab
REKLAMA
REKLAMA