Kupujesz tanie marki? Sprawdź na co warto uważać
Poprawia się jakość żywności, którą sieci handlowe sprzedają pod własną marką, jednak nadal trzeba uważać na niektóre produkty.
2012-01-20, 11:29
Posłuchaj
Podczas kontroli zakwestionowano, z powodu jakości produktu, lub na przykład złego oznakowania, blisko 8 procent sprawdzonych towarów - to dwa razy mniej niż podczas podobnej kontroli w 2008 roku.
Wiceprezes UOKiKu Małgorzata Kozak wyjaśnia, że kontrolerom nie spodobały się między innymi towary zrobione z innych składników, niż te, o których informował producent. Odrzucono też produkty, które miały niewłaściwy smak, czy zapach.
Okazało się, że wymagań nie spełnia spora część sprzedawanych ryb i mięsa. Wymagań nie spełniło ponad 17 procent skontrolowanych partii ryb i ponad 14 procent wędlin i przetworów mięsnych.
Ogólnie jednak jakość produktów sprzedawanych pod marką sieci handlowych poprawia się, co jest istotne, bo rośnie udział produktów sprzedawanych pod marką własną. W 2011 roku w Polsce ponad 12 procent towarów sprzedano pod marką własną, a udział ten zapewne będzie rosnąć, bo w krajach zachodnich ponad jedna trzecia produktów jest sprzedawana w ten sposób.
IAR,ab
REKLAMA
REKLAMA