Przelewasz oliwę? Prawo europejskie tego zabrania

Od 2014 roku w Unii Europejskiej zakazane będzie przelewanie oliwy w restauracjach. Można ją podawać tylko w oryginalnych butelkach.

2013-05-17, 14:35

Przelewasz oliwę? Prawo europejskie tego zabrania
. Foto: Glow Images/East News

- Mamy dobrą wiadomość dla konsumentów w Europie. Od 1 stycznia 2014 r. chcemy zagwarantować jakość i autentyczność oliwy z oliwek poprzez wprowadzenie nowych reguł znakowania dotyczących kategorii i pochodzenia produktu. To zakłada też wykorzystywanie butelek, których nie da się ponownie napełnić, by konsumenci mogli mieć pewność, że oferowany im produkt jest autentyczny - powiedział na konferencji prasowej jeden z rzeczników KE Oliver Drewes.

Dodał, że regulację tę poparła większość krajów członkowskich, reprezentowanych w tej sprawie przez ekspertów.
Nowe przepisy to efekt zmiany w rozporządzeniu wykonawczego w sprawie prowadzania na rynek oliwy z oliwek. W praktyce zmiany oznaczają m.in. to, że ze stołów w europejskich restauracjach znikną wkrótce dzbanki czy zakorkowane butelki z oliwą z oliwek do okraszania sałatek i innych dań.


Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej