Krajowe warzywa drożeją, owoce wręcz przeciwnie. Ekspert: nie ma problemów z zaopatrzeniem

2021-12-17, 10:09

Krajowe warzywa drożeją, owoce wręcz przeciwnie. Ekspert: nie ma problemów z zaopatrzeniem
Widać już pierwsze symptomy nadchodzącego świątecznego handlu. Rośnie zainteresowanie handlowców zakupami.Foto: Shutterstock/TRAN THI HAI YEN

W ciągu roku warzywa podrożały o 18,2 proc. - wynika z analizy koszyka zakupowego. Najbardziej podrożała kapusta czerwona, ziemniaki irga oraz buraki ćwikłowe. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku owoców krajowych, niemal o połowę na rynku hurtowym potaniały jabłka.

Jak poinformował ekspert rynku Maciej Kmera, widać już pierwsze symptomy nadchodzącego świątecznego handlu. Rośnie zainteresowanie handlowców zakupami, ale na razie kupowane są produkty, które mogą trochę poleżeć, jak kapusta kiszona, cytrusy, warzywa korzeniowe m.in. buraki.

Niemal o połowę potaniały jabłka

- Oferta kapusty czerwonej, białej i buraków jest niewielka. Te produkty trzymane są w chłodniach, bo ich właściciele liczą na dalszą zwyżkę cen - wyjaśnił ekspert.

Dodał, że buraki ćwikłowe i czerwona kapusta są produktami, które podrożały najwięcej. Przed rokiem, w grudniu, kapusta czerwona kosztowała średnio 0,75 zł/kg, obecnie trzeba za nią zapłacić 1,9 zł/kg (o 153 proc.); zaś cena buraków ćwikłowych wzrosła z 0,70 zł/kg do 1,5 zł/kg (o 98 proc.).

Ziemniaki odmiany irga w tym czasie zdrożały z 0,67 zł/kg do 1,1 zł/kg, czyli o 120 proc.

Inaczej wygląda sytuacja w przypadku owoców krajowych; o tej porze roku sprzedawane są głównie jabłka i gruszki. Licząc grudzień do grudnia, niemal o połowę na rynku hurtowym potaniały jabłka, najwięcej te z odmiany Lobo.

- Stąd cały koszyk cenowy owoców krajowych obniżył się o ponad 17 proc - zauważył analityk.

W przypadku owoców importowanych koszyk jest droższy o 13,4 proc., a warzyw - o ponad 25 proc. Najwięcej zdrożały granaty (52 proc.) i gruszki (35 proc.), a potaniały grapefruity (o 12 proc.). Z warzyw - najbardziej podrożała cukinia (136 proc.) ziemianki (o 138 proc.) i kalafiory (59 proc.).

Papryka wyprzedawana jest poniżej kosztu zakupu

Maciej Kmera podsumowując sytuację na rynku warzyw w Broniszach podkreślił, że nie ma problemów z zaopatrzeniem, ale trzeba się liczyć z wyższymi cenami na warzywa kapustne. Ponadto obserwowany jest dalszy wzrost cen na buraki ćwikłowe nawet do 2 zł/kg (odmiany walcowate).

Brakuje natomiast krajowej rzodkiewki, w zamian rośnie jej import z Włoch. Bardzo drogie są cukinia i bakłażany z Hiszpanii - powód, to brak konkurencji z strony Turcji w tych asortymentach. Obecnie cukinia w hurcie kosztuje średnio 13 zł/kg, a bakłażan - 11 zł/kg.

Ekspert wyjaśnił, że polscy importerzy sprowadzają na ogół warzywa spod osłon z Hiszpanii, która wyspecjalizowała się w tego rodzaju produkcji. Od niedawna ich konkurentem stała się Turcja, która oferuje nieco tańsze warzywa. Stąd też firmy, które sprowadziły duże ilości papryki i pomidorów z Hiszpanii znaleźli się pod silną presją importerów z warzyw Turcji. Papryka hiszpańska wyprzedawana jest poniżej kosztu zakupu, czyli zamiast planowanej ceny 9 zł/kg sprzedawcy muszą zadowolić się 7,5 zł/kg.

Na rynku owoców podaż i ceny jabłek i gruszek są stabilne. Jest też szeroka oferta cytrusów z Hiszpanii, Włoch, Grecji i Turcji.

PR24.pl, PAP, DoS

Polecane

Wróć do strony głównej