Uwaga na nową bakterię wywołująca sensacje pokarmowe

Na świecie pojawiła się nowa groźna bakteria wywołująca chorobę kampylobakteriozę, oznaczającą dolegliwości przewodu pokarmowego.

2017-08-22, 13:16

Uwaga na nową bakterię wywołująca sensacje pokarmowe
Bakterię niszczy pasteryzacja w granicach 70 stopni Celsjusza, ale wystarczy też grillowanie, czy lekkie podsmażenie mięsa.Foto: Pixabay

Posłuchaj

O nowej groźnej bakterii wywołującej dolegliwości przewodu pokarmowego, mówi w Agro Faktach radiowej Jedynki prof. Romuald Zabielski z wydziału medycyny weterynaryjnej SGGW./Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
+
Dodaj do playlisty

O chorobie, tzw. kampylobakteriozie, wywoływanej tą bakterią, mówi prof. Romuald Zabielski z wydziału medycyny weterynaryjnej SGGW.

Jak podkreśla, w ostatnim raporcie Głównego Inspektoratu Sanitarnego z 2015 r. jest mowa o ok. 650 zdarzeniach związanych z tą chorobą w Polsce.

Kampylobakterioza plagą USA i Europy

− Tymczasem na świecie ta choroba jest bardzo rozpowszechniona, szczególnie w Stanach Zjednoczonych, ale także w Europie.  Eurostat informuje o 229 tysiącach przypadkach kampylobakterioz w 2015 r., mówi profesor.

Kampylobakterioza najczęściej spotykana na tuszkach drobiowych

Gość radiowej Jedynki pytany, w jaki sposób najczęściej można się tą bakteria zarazić, odpowiada, że jedząc mięso drobiowe.

REKLAMA

Jak tłumaczy, bakteria jest najczęściej spotykana na tuszkach drobiowych.

Przed bakterią chroni pasteryzacja mięsa w temperaturze ok. 70 stopni

Gość Agro Faktów dodaje, że bakterię niszczy pasteryzacja w granicach 70 stopni Celsjusza, ale wystarczy też grillowanie, czy lekkie podsmażenie mięsa.

Trzeba pamiętać o dokładnej obróbce mięsa

− Wysoka temperatura niszczy co prawda tę bakterie, ale trzeba bardzo dbać o dokładną obróbkę termiczną mięsa, bo wszelkie drogi na skróty czyli niedosmażenie tuszki, może spowodować, że bakteria przetrwa i wywoła skutki chorobowe, przypomina prof. Zabielski.

Pamiętajmy więc, by dokładnie wysmażyć  lub obgotować przygotowywanego na obiad kurczaka. To proste zalecenia i na pewno skuteczne.

REKLAMA

Warto wiedzieć, że choroba objawia się po kilku dniach ostrymi bólami brzucha, gorączką i biegunką Choroba trwa zwykle kilka dni, pomaga kuracja antybiotykowa.

Elżbieta Mamos, jk

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej