Czy fundusze z nowej perspektywy pomogą polskim eksporterom żywności?

Unijna perspektywa finansowa na lata 2014-2020 oraz określenie nowych kierunków rozwoju eksportu żywności były głównymi tematami III. Kongres Eksporterów Przemysłu Rolno-Spożywczego.

2015-03-13, 11:53

Czy fundusze z nowej perspektywy pomogą polskim eksporterom żywności?
Jabłka. Foto: Pixabay

Posłuchaj

Jakie perspektywy przed eksporterami żywności w Porannych rozmaitościach radiowej Jedynki mówi Agnieszka Rembisz, dyrektor Biura Współpracy Międzynarodowej w Agencji Rynku Rolnego (Elżbieta Szczerbak, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Polscy producenci szukają nowych rynków zbytu dla swoich produktów. - W strategii indywidualnej firmy nie można się nastawiać na jeden, dwa kierunki, trzeba mieć możliwość wyboru. W związku z tym należy utrzymywać określony poziom eksportu z możliwością jego zwiększenia w sytuacjach kryzysowych. Perspektywiczne rynki to jest Afryka, kraje azjatyckie i Japonia. W tym ostatnim przypadku mówimy o bardzo wysokiej jakości produktach, ale też wysokich marżach sprzedaży. Trzeba się też rozglądać na kierunki związane z Ameryką Północną. Zostanie podpisana umowa między Unią Europejską, a Kanadą. Ona jeszcze nie weszła w życie, stanie się to pod koniec przyszłego roku. Nie skreślałabym również Ameryki Południowej – wylicza Agnieszka Rembisz, dyrektor Biura Współpracy Międzynarodowej w Agencji Rynku Rolnego.

Zdaniem rozmówczyni Ameryka Południowa jest zainteresowana polskimi słodyczami i jabłkami. Chiny także chętnie kupują nasze owoce. Afryka to cel sektora drobiarskiego, Afryka Północna zaś ceni polskie słodycze.

Firmy mogą liczyć na wsparcie rządu

- Jako Agencja Rynku Rolnego organizujemy misje gospodarcze oraz szereg działań towarzyszących. Odbywają się szkolenia przedsiębiorców i spotkania biznesowe – wylicza rozmówczyni.

Pieniądze z Unii Europejskiej

Wsparcie dla przetwórców i eksporterów oferuje także UE. - Obecnie Agencja kończy realizację branżowego programu promocji polskich specjalności żywnościowych. Jest on realizowany w ramach funduszu unijnych z programu operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. W przyszłej perspektywie finansowej jest szansa na jego kontynuację. Przy czym perspektywa 2014-2020 jest nastawiona na innowację – przypomina specjalistka.

REKLAMA

Szansą na wzrost eksporty mógłby być również wchodzenie z inwestycjami bezpośrednimi na rynki docelowe, czyli na przykład przeniesienie produkcji do Afryki i rozsyłanie produktów  w głąb kontynentu.

Elżbieta Szczerbak, abo

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej