Dlaczego wołowina nigdy w Polsce nie stanieje?
Gdzie te czasy kiedy polskie gospodynie przygotowywały rosół wołowy równie często, a może i częściej niż z drobiu? Jadaliśmy też bitki wołowe. Nie tylko od święta.
2016-07-13, 20:49
Posłuchaj
Obecnie spożycie wołowiny w Polsce wynosi około półtora kilograma rocznie na osobę. W latach osiemdziesiątych było to 16-18 kilogramów.
Polacy nie kupują wołowiny ponieważ jest ona droga. Jednak ostatnio bydło zaczęło tanieć w skupie, budząc nadzieje konsumentów. Niestety nieuzasadnione.
Tańsze ceny skupu bydła niewiele pomogą
Ubojnie redukowały ceny nawet o ponad złotówkę za kilogram byka w klasie R, i o 60 groszy za kilogram krowy. Czy to zapowiedź zniżkowego trendu, który potrwa dłużej?
Amatorów tańszych wołowych steków szybko sprowadzają na ziemię eksperci.
REKLAMA
Spokojnie, obniżka jest krótkotrwała
─ Obniżka cen skupu jest krótkotrwałym zjawiskiem, uważa Bogusław Roguś, prezes Polskiego Zawiązku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.
Jak wyjaśnia, to zjawisko powtarza się co roku, gdy spada spożycie mięsa wołowego na południu ze względu na wysokie upały i tym samym potrzeby eksportowe są mniejsze.
Taką ocenę sytuacji potwierdza Jerzy Wierzbicki -prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
─ Popyt na wołowinę spada w Europie o tej porze roku ze względu na upały – wyjaśnia.
REKLAMA
Ceny wołowiny w Polsce zależą od cen eksportowych
Nie da się bowiem ukryć, że na co dzień lwia część wyprodukowanej w Polsce wołowiny trafia na eksport, po dobrych cenach ...I stąd taka jest ona droga w kraju.
Tylko ok. 10 proc. produkowanego mięsa wołowego pozostaje w kraju
─ Sprzedaż za granicę jest duża - przyznaje Jerzy Wierzbicki.
Jak wyjaśnia, w ubiegłym roku z 476 tys. t tusz wołowych, w kraju zostało ok. 50 tys. t, reszta została wyeksportowana.
Wołowina w Polsce nie będzie nigdy tania
Również długotrwały i kosztowny cykl hodowlany powoduje, że wołowina nigdy nie będzie relatywnie tania - podkreśla Bogusław Roguś.
REKLAMA
I daje przykład kurczaka, którego się hoduje 6 tygodni, świni hodowanej przez 6 miesięcy, gdy wołowina wymaga 24 miesięcy.
Spożycie wołowiny będzie jednak w Polsce rosło
Zdaniem Jerzego Wierzbickiego, spożycie wołowiny w Polsce będzie jednak rosło.
Jak tłumaczy, to zasługa mody na dobrą wołowinę w restauracjach, która przełoży się z czasem na coraz większą ofertę dobrej jakościowo wołowiny.
─ W sklepach gwarancję zainteresowania ze strony konsumentów powinno stworzyć właściwe etykietowanie, pokazujące źródło pochodzenia i jakość mięsa, uważa Bogusław Roguś.
REKLAMA
Wówczas, zdaniem hodowców, wzrośnie popyt i sprzedaż, a tym samym produkcja wołowiny kulinarnej na rynek krajowy.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi chce wprowadzić w przyszłości pewne normy dotyczące etykietowania wołowiny.
Dariusz Kwiatkowski, jk
Polecane
REKLAMA