Ruszył sezon na świąteczne kiermasze ze swojskimi wyrobami
Jeszcze jutro przed ministerstwem rolnictwa w Warszawie można kupić produkty regionalne i tradycyjne na kiermaszu „Polska Smakuje”.
2016-12-01, 20:57
Posłuchaj
Sękacze, wędliny, konfitury, soki sprzedają bezpośrednio rolnicy – producenci.
Kupis Ewa spod Radomia oferuje różnego rodzaju kiełbas, od jałowcowej, wiejskiej po kabanosy, pieczenie, pasztety.
̶ Mamy same domowe, tradycyjne wyroby, podkreśla.
Jak mówi obecny na kiermaszu Henryk Skórnicki, dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, oddział w Radomiu i organizator kiermaszu, prezentowane pod ministerstwem wyroby są produkowane przez rolników w małych domowych przetwórniach w sposób tradycyjny.
REKLAMA
̶ Można sobie przypomnieć smaki z dzieciństwa - mówi.
Anna Zaniewicz z cukierni z międzyrzeca Podlaskiego sprzedaje oprócz sękaczy inne regionalne specjały, wśród nich wyjątkowe pierogi smażone na gęsim tłuszczu z sześcioma różnymi farszami.
Podobne tradycyjne kiermasze promujące regionalną żywność organizowane są w całej Polsce. W Warszawie przed resortem rolnictwa odbędzie się jeszcze jeden kiermasz trwający od 21 do 23 grudnia.
Aleksandra Tycner, jk
REKLAMA
Polecane
REKLAMA