Lepsza żywność z "Horyzontu 2020"
Prawie 30 milionów złotych z programu "Horyzont 2020" otrzymali dotychczas uczeni z Polski, na badania nad żywnością.
2016-12-05, 09:59
Posłuchaj
Realizacja dofinansowanych projektów ma: pomóc w zapewnieniu nowych źródeł białka, poprawić jakość owoców i zmniejszyć straty w hodowli zwierząt, dzięki zastosowaniu nowych szczepionek.
"Horyzont 2020", to największy europejski program poświęcony tematyce badawczej i innowacyjnej, który wspiera również przedsięwzięcia związane z rolnictwem i gospodarką żywnościową.
- Program podzielony jest na wiele obszarów, jednym z nich jest tzw. drugie wyzwanie społeczne, czyli bezpieczeństwo żywnościowe, zrównoważone rolnictwo i leśnictwo, badania muszli wód śródlądowych, oraz biogospodarka. W tej dziedzinie już 28 mln zł pozyskali polscy naukowcy na realizację grantów i projektów naukowych – wyjaśnia Tomasz Mróz, z Krajowego Punktu Kontaktowego Programów Badawczych Unii Europejskiej.
Współpraca międzynarodowa
Dr Barbara Wieliczko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej zwraca uwagę na międzynarodowy charakter konsorcjów badawczych tworzonych do realizacji projektów dofinansowywanych z programu "Horyzont 2020".
REKLAMA
- Największym wyzwaniem jest stworzenie międzynarodowych konsorcjów, które będą realizowały takie projekty. Są to ogromne projekty przyszłościowych rozwiązań, angażujące zespoły z różnych krajów, z różnych dyscyplin – podkreśla.
Więcej białka
Milion złotych jako wsparcie przy realizacji projektu dotyczącego ulepszenia produkcji roślin bogatych w białko, otrzymał Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk z Olsztyna, którego przedstawiciele weszli w skład międzynarodowego konsorcjum. Wyniki prac badawczych mają zwiększyć udział białka roślinnego w diecie Europejczyków.
- Projekt Protein to food skupia się na roślinach bogatych w wysokiej jakości białko. Jego celem jest ulepszenie roślin i ich produkcji, tak by zwiększyć konkurencyjność. Szacuje się, że docelowo wyniki tego projektu umożliwią poprawienie produkcji o 25 proc. – wyjaśnia Tomasz Mróz.
Różne projekty
O dużej różnorodności tematycznej projektów, które są wspierane z programu "Horyzont 2020", świadczy przedsięwzięcie realizowane przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, zaznacza dr Barbara Wieliczko.
REKLAMA
- Realizujemy projekt, który bada jak obywatele Unii Europejskiej postrzegają politykę w zakresie polityki spójności i rozwoju regionalnego – tłumaczy.
Wsparcie z programu "Horyzont 2020" otrzymali również naukowcy z SGGW w Warszawie. W ramach konsorcjum realizują oni projekt dotyczący nowych szczepionek przeciwko zwierzęcym chorobom powodującym straty w hodowli zwierząt i zagrażającym zdrowiu ludzi. Szczepionki mają zastąpić antybiotyki, podkreśla Tomasz Mróz.
Obecnie w Polsce realizowane są 42 projekty związane z bezpieczeństwem żywnościowym, finansowane z programu "Horyzont 2020".
A ogłoszone zostały właśnie 4 nowe konkursy, obejmujące 51 tematów. Na ich dofinansowanie przeznaczono ponad 400 mln euro.
REKLAMA
Dariusz Kwiatkowski, abo
Polecane
REKLAMA