Lepsza żywność z "Horyzontu 2020"

Prawie 30 milionów złotych z programu "Horyzont 2020" otrzymali dotychczas uczeni z Polski, na badania nad żywnością.

2016-12-05, 09:59

Lepsza żywność z "Horyzontu 2020"
Napływające zimne powietrze szczególnie mocno będzie odczuwalne w górach, zwłaszcza w Tatrach. W wyższych partach można się spodziewać temperatury ok. 0-2 st. C. Foto: pixabay.com/Pitsch

Posłuchaj

O funduszach na dania w rolnictwie w audycji Agro-Fakty radiowej Jedynki (Dariusz Kwiatkowski, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Realizacja dofinansowanych projektów ma: pomóc w zapewnieniu nowych źródeł białka, poprawić jakość owoców i zmniejszyć straty w hodowli zwierząt, dzięki zastosowaniu nowych szczepionek.

"Horyzont 2020", to największy europejski program poświęcony tematyce badawczej i innowacyjnej, który wspiera również przedsięwzięcia związane z rolnictwem i gospodarką żywnościową.

- Program podzielony jest na wiele obszarów, jednym z nich jest tzw. drugie wyzwanie społeczne, czyli bezpieczeństwo żywnościowe, zrównoważone rolnictwo i leśnictwo, badania muszli wód śródlądowych, oraz biogospodarka. W tej dziedzinie już 28 mln zł pozyskali polscy naukowcy na realizację grantów i projektów naukowych – wyjaśnia Tomasz Mróz, z Krajowego Punktu Kontaktowego Programów Badawczych Unii Europejskiej.

Współpraca międzynarodowa

Dr Barbara Wieliczko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej zwraca uwagę na międzynarodowy charakter konsorcjów badawczych tworzonych do realizacji projektów dofinansowywanych z programu "Horyzont  2020".

REKLAMA

- Największym wyzwaniem jest stworzenie międzynarodowych konsorcjów, które będą realizowały takie projekty. Są to ogromne projekty przyszłościowych rozwiązań, angażujące zespoły z różnych krajów, z różnych dyscyplin – podkreśla.

Więcej białka

Milion złotych jako wsparcie przy realizacji projektu dotyczącego ulepszenia produkcji roślin bogatych w białko, otrzymał Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk z Olsztyna, którego przedstawiciele weszli w skład międzynarodowego konsorcjum. Wyniki prac badawczych mają zwiększyć udział białka roślinnego w diecie Europejczyków.

- Projekt Protein to food skupia się na roślinach bogatych w wysokiej jakości białko. Jego celem jest ulepszenie roślin i ich produkcji, tak by zwiększyć konkurencyjność. Szacuje się, że docelowo wyniki tego projektu umożliwią poprawienie produkcji o 25 proc. – wyjaśnia Tomasz Mróz.

Różne projekty

O dużej różnorodności tematycznej projektów, które są wspierane z programu "Horyzont 2020", świadczy przedsięwzięcie realizowane przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, zaznacza dr Barbara Wieliczko.

REKLAMA

- Realizujemy projekt, który bada jak obywatele Unii Europejskiej postrzegają politykę w zakresie polityki spójności i rozwoju regionalnego – tłumaczy.

Wsparcie z programu "Horyzont 2020" otrzymali również naukowcy z SGGW  w Warszawie. W  ramach konsorcjum realizują oni projekt dotyczący nowych szczepionek przeciwko zwierzęcym chorobom powodującym straty w hodowli zwierząt i zagrażającym   zdrowiu ludzi. Szczepionki mają zastąpić antybiotyki, podkreśla Tomasz Mróz.

Obecnie w Polsce  realizowane są 42 projekty związane z bezpieczeństwem żywnościowym, finansowane z programu "Horyzont 2020".

A ogłoszone zostały właśnie 4 nowe konkursy, obejmujące 51 tematów. Na ich dofinansowanie przeznaczono ponad 400 mln euro.

REKLAMA

Dariusz Kwiatkowski, abo

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej