Hamuje eksport polskiej żywności
W 2015 r. wyeksportowano z Polski żywność wartą 23, 6 mld euro, w roku bieżącym ten eksport miał osiągnąć wartość 25 mld euro.
2016-12-17, 18:57
Posłuchaj
Dziś wygląda na to, że te prognozy trzeba skorygować w dół i szacuje się pływy z eksportu żywności na około 24,6 mld euro.
Największy spadek dotyczy eksportu…papierosów
Jak wyjaśnia Michał Koleśnikow z banku BGŻ BNP Paribas, to że eksport po raz pierwszy się obniżył od 2009 r. jest spowodowane np. spadkiem eksportu papierosów o ponad 280 mln euro.
Jak dodaje, zdecydowanie mniej eksportujemy do Francji, Włoch, Holandii i Belgii.
̶ Eksport do Francji spadł o jedną czwartą, i to głównie za sprawą papierosów – mówi gość radiowej Jedynki.
Dodaje, że nastąpił minimalny spadek eksportu mięsa wołowego, spadła wartość eksportu mleka, ale to z powodu spadku cen tego artykułu.
REKLAMA
Spadła nie ilość, ale wartość polskiego eksportu spożywczego
Prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa ocenia, że właśnie spadek cen jest najważniejszą przyczyną obniżenia wartości naszego eksportu.
Na świecie spadają ceny żywności
̶ Od 2010 r. obserwujemy na rynku światowym spadek cen żywności, podkreśla profesor.
Polska żywność nie jest już tak tania
Dyrektor wśród innych przyczyn obniżenia polskiego eksportu wymienia ponadto zmieniające się warunki w polskim rolnictwie – chociażby rosnące koszty.
̶ To oznacza, że kończą się te proste rezerwy, mające wpływ na atrakcyjność polskiego eksportu żywności, mówi profesor.
REKLAMA
Wyeksportujemy mniej niż szacowaliśmy, ale więcej niż w 2015 r.
Szacunki eksportowe z początku tego roku zakładały, że uda nam się wyeksportować żywność wartą 25 mld euro. Michał Koleśników ocenia, że nie są to obecnie szacunki realne.
̶ Na pewno będzie to mniej – mówi Koleśnikow.
Skorygowane prognozy na rok 2016 szacują wpływy z eksportu żywności na około 24,6 mld euro
Elżbieta Mamos, jk
Polecane
REKLAMA