Ceny cukru w 2017 roku powinny spadać
1 października tego roku nastąpi w UE zniesienie tzw. kwot cukrowych obowiązujących w krajach unijnych. Jaki to może mieć wpływ na światowy, europejski i oczywiście polski rynek cukru?
2017-01-07, 19:32
Posłuchaj
Zniesienie kwot i tańszy cukier dla naszej branży spożywczej i konsumentów może oznaczać oszczędności rzędu 2 mld zł rocznie. Tyle bowiem według szacunków, wynosi różnica między światowymi, a europejskimi cenami za cukier.
2016 rok to hossa na rynku cukru
W minionym roku światowe, ale i polskie ceny cukru poszybowały gwałtownie w górę , co potwierdza analityk z banku Credit Agricole, Jakub Olipra.
- W 2016 roku ceny cukru rosły na całym świecie, osiągnęły poziomy najwyższe od 4 lat. Można powiedzieć, że to był rok cukru - tłumaczy.
Jakie były przyczyny tej, tak znaczącej podwyżki cen cukru na światowych rynkach?
- Światowe spożycie było wyższe od światowej produkcji. Przez ostatnie dwa sezony mieliśmy do czynienie ze spadkiem zapasów, to powodowało wzrost cen - wyjaśnia ekspert.
Podaż będzie wyższa
Od października 2017 Unia Europejska rezygnuje z tzw. kwot cukrowych , a to powinno spowodować zwiększenie podaży, przynajmniej na unijnym rynku. Jak ta sytuacja może oddziaływać na rynkowe ceny cukru w tym roku?
- Zakładając, że warunki agrometeorologiczne ukształtują się na poziomie średniej wieloletniej, a producenci zachęceni wyższymi cenami będą zwiększać produkcję można oczekiwać, że produkcja będzie wyższa niż spożycie, co spowoduje spadek cen - dodaje.
Co może nie jest dobrą informacją dla rolników uprawiających buraki cukrowe i dla cukrowni, ale na pewno jest informacją pozytywną dla konsumentów.
Elżbieta Mamos, abo
REKLAMA
Polecane
REKLAMA